Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?  Hypoaspis als natuurlijke vijand tegen bodeminsecten

Hypoaspis als natuurlijke vijand tegen bodeminsecten 

Natuurlijke vijand Hypoaspis
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 01-07-2020
 
De bodemroofmijt Hypoaspis, ook wel Stratiolaelaps scimitus, is de natuurlijke vijand van verschillende bodeminsecten, zoals tripspoppen en de larven van de varenrouwmug en overvlieg. Omdat de roofmijt vele prooien op het menu heeft staan, overleeft hij het in vrijwel iedere teelt.

 

Wat is de Hypoaspis? 

Hypoaspis is een bodemroofmijt met de Latijnse naam Stratiolaelaps scimitus. De bodemroofmijt herken je aan de bruine kleur. Het lijfje is robuust en voorzien van acht poten. Hij leeft met name in de bovenste grondlaag. Daar gaat hij op zoek naar zijn prooi. Zijn er geen prooien aanwezig, dan voedt hij zichtzelf met plantresten en algen. Hierdoor kan hij tot zeven weken overleven zonder prooi.
 

Welke plagen kun je bestrijden met de Hypoaspis?

Je kunt de roofmijt Hypoaspis inzetten tegen de volgende plagen: 
  • Tripspoppen 
  • Varenrouwmuglarven 
  • Oevervlieglarven 
 
Omdat de Hypoaspis in de bodem leeft, is hij zeer effectief tegen de eerste beginstadia van onder andere de varenrouwmug en oevervlieg. Daarnaast is hij gek op de poppen van trips. Iedere dag eet de bodemroofmijt maximaal vijf prooien. 
 

Gerelateerde producten

De beste omstandigheden voor de Hypoaspis 

De hypoaspis houdt van een vochtige humusrijke bodem, hierin is altijd voldoende voedsel aanwezig wat voor een goede populatie opbouw zorgt.
 

Opslag van Hypoaspis 

Bij de opslag van Hypoaspis is het belangrijk om het product koel te bewaren tot gebruik. De beste opslagtemperatuur is 15-18°C bij RV 70-80%. Laat het product voor gebruik eerst rustig op (kas)temperatuur komen. Doe je dit niet, dan kan de bodemroofmijt een temperatuurshock krijgen. Direct zonlicht moet vermeden worden. Natuurlijk heeft het voorkeur om het product bij binnenkomst zo snel mogelijk uit te strooien om kwaliteitsverlies te voorkomen.
 

Hoe zet je Hypoaspis in? 

Voor het inzetten de zakken rustig enkele keren ronddraaien om de roofmijten gelijkmatig over de zak te verdelen. Neem een maatbekertje en zet de roofmijten uit op hoopjes op de grond of op de potten. Informeer bij de productspecialist voor de juiste dosering.
 

Video

  • Bekijk de video hiernaast om de bodemroofmijt in actie te zien.


Waar moet je op letten bij de inzet? 

Omdat het een bodemroofmijt is, dient het materiaal niet op plantdelen gestrooid te worden.
 
  


Meer informatie Hypoaspis als natuurlijke vijand 

Wil je meer informatie over de inzet van Hypoaspis als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link