Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Ervi 

Ervi als natuurlijke vijand tegen bladluis 

Natuurlijke vijand Ervi
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 15-07-2020

De sluipwesp ervi, ook wel bekend als Aphidius ervi, is de biologische bestrijder van verschillende soorten bladluis. De natuurlijke vijand wordt zowel in de groente- als sierteelt ingezet vanwege haar goede zoekgedrag naar bladluishaarden. 


Wat is ervi? 

De sluipwesp ervi heeft de Latijnse naam Aphidius ervi. De natuurlijke vijand is circa twee milimeter groot. Het beestje is te herkennen aan de bruine poten die vastzitten aan een zwart, slank lichaam met lange antennen. Twee mm is vrij groot voor een natuurlijke vijand, dit heeft alles te maken met het grotere formaat van de plaag die ze parasiteert. De natuurlijke bestrijder leeft gemiddeld twee á drie weken en En kan in bij gunstige omstandigheden tot wel 350 eitjes produceren. Kenmerkend van ervi is de mogelijkheid om ze zowel preventief als curatief in te zetten.  
 

Hoe gaat ervi te werk? 

Ervi vertoont een zeer goed zoekgedrag. Zo kan de sluipwesp op lange afstanden bladluiskolonies ruiken en opsporen. Na het vinden van een prooi, steekt ervi haar legboor in de bladluis om er vervolgens een eitje in te leggen. De eerste dagen na het inbrengen van het eitje, eet de bladluis verder van het blad en scheidt het honingdauw af. Vervolgens komt de larve in de bladluis uit en eet de luis van binnen op. Hierdoor mummificeert de prooi waarna de nieuwe sluipwesp naar buiten komt.  
 

Video

  • Bekijk de video om de biologische bestrijden in actie te zien. 


Welke plagen bestrijdt ervi? 

De sluipwesp is de biologische bestrijder van verschillende soorten bladluis: 
Je kunt zien of ervi zijn werk doet als je een van de volgende punten tussen de teelt tegenkomt:  
  1. Een goudgeel-bruine mummie op het blad 
  2. Een zijden cocon op het blad 
  3. Een lege cocon waarvan het ‘dekseltje’ nog aan het blad hangt 


De beste omstandigheden voor ervi 

Ervi kan in bijna alle teelten worden ingezet. De sluipwesp presteert het beste bij lagere temperaturen. Bij een temperatuur van boven de 30 graden wordt de biologische bestrijder echter beduidend minder actief.  
 

Gerelateerde producten

Hoe zet je ervi in? 

Ervi wordt geleverd in flesjes. Open de verpakking pas bij het te behandelen oppervlak. Strooi de mummies uit op een droge, schaduw plek of in bij te leveren introboxjes. Als je de mummies op een vochtige plek uitstrooit kunnen ze door schimmels worden aangetast.

 


Meer informatie over ervi als natuurlijke vijand

Wil je meer informatie over de inzet van ervi als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link