Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Encarsia als natuurlijke vijand tegen wittevlieg 

Sluipwesp Encarsia formosa als natuurlijke vijand tegen wittevlieg 

Encarsia als natuurlijke vijand
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 01-07-2020

De sluipwesp Encarsia formasa is de natuurlijke vijand van kaswittevlieg. De sluipwesp is in te zetten in zowel de groente- als sierteelt.

 

Sluipwesp Encarsia formosa

Encarsia is een sluipwesp met de Latijnse naam Encarsia formosa. De sluipwesp is circa een halve millimeter groot. Je kunt de biologische bestrijder herkennen aan de bruine voorkant en het geelgekleurd achterlijfje. Omdat Encarsia de wittevlieg nodig heeft voor de voortplanting, vertoont ze een goed zoekgedrag naar deze prooi. De vrouwtjes zijn de meest effectieve bestrijders en parasiteren gemiddeld tussen de 250 tot 450 larven. Dit doen zij op twee manieren: 
  1. Encarsia voedt zich met het tweede larve stadium van witte vlieg, deze worden leeggezogen.
  2. Ze leggen eieren in de larven van het derde en vierde stadium, waardoor ze sterven. Enkele weken later komen er uit de dode larven nieuw sluipwespen.  
 

Welke plagen kun je bestrijden met Encarsia formosa? 

De sluipwesp bestrijdt met name de Kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Ook op koolwittevlieg (Aleyrodes proletella) zien we parasitering door Encarsia.
 
Het grote voordeel van de inzet van Encarsia is dat de sluipwesp zichzelf sneller ontwikkelt dan wittevlieg. Daarnaast kun je redelijk gemakkelijk zien of de bestrijder zijn werk doet. Als de larven van de witte vlieg zijn geparasiteerd kleuren ze na verloop van enige tijd van lichtgeel naar grijs of zwart
 

De beste omstandigheden voor Encarsia 

Sluipwesp Encarsia presteert het beste bij temperaturen boven de zeventien graden. Ook bij lagere temperaturen vanaf ongeveer 12°C kan Encarsia zich in de gewassen handhaven en voortplanten
 

Opslag van Encarsia 

Het is aan te raden om Encarsia altijd direct in te zetten na ontvangst. Zet je de sluipwesp nog niet direct in? Zorg er dan voor dat je het product horizontaal bewaart op een donkere en koele plek van ongeveer acht tot tien graden voor maximaal 24 uur. Indien er niet aan deze criteria voldaan wordt, kan er kwaliteitsverlies optreden.  


Video microscoopbeelden Encarsia formosa

  • Bekijk de video hiernaast om de natuurlijke vijand Encarsia in actie te zien.


Hoe zet je Encarsia formasa in? 

Encarsia is in twee vormen verkrijgbaar en daarom op twee verschillende manieren toe te passen: 
  • Een flesje waarvan je de inhoud uitstrooit over het gewas 
    In dit geval strooi je, na openen van het fles, de hoopjes Encarsia uit in wittevlieg haarden. Op deze manier zorg je ervoor dat er veel sluipwespen aanwezig zijn op de plekken waar het nodig is. Indien er geen haarden te vinden zijn, maar je de sluipwesp preventief  inzet, kun je gebruikmaken van intro- boxjes die je tussen het gewas hangt.   

  • Individuele kaartjes die je tussen het gewas hangt 
    Deze kaartjes worden geleverd in een doos. In totaal zitten er vijf kaartjes bevestigd aan één strip. Je scheurt deze eenvoudig af langs de perforatierand en hangt deze vervolgens in het gewas. Zijn er wittevlieg haarden aanwezig? Gebruik dan een hele strip met vijf kaartjes. Houd bij de inzet de volgende dosering aan: drie tot vijf Encarsia per m2. In haarden wordt vaak een hogere dosering aangehouden. Maak je gebruik van de kaartjes? Hang deze dan altijd in de schaduw om te voorkomen dat de poppen door zonlicht kunnen uitdrogen.
 
 

Waar moet je op letten bij de inzet van Encarsia? 

Encarsia is gevoelig voor veel soorten chemische bestrijdingsmiddelen. Stem de start van inzet van Encarsia altijd af op eerder gebruikte chemische middelen in overleg met de specialist. 

 


Meer informatie Encarsia als natuurlijke vijand 

Wil je meer informatie over de inzet van Encarsia als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link