Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie   Biologische gewasbescherming    Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Aphidoletes als natuurlijke vijand

Aphidoletes als natuurlijke vijand

Aphidoletes
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 08-03-2021

De galmug Aphidoletes aphidimyza komt met name voor in Europa en wordt in diverse gewassen ingezet als natuurlijke vijand van verschillende bladluissoorten. Zo is er bewezen dat de galmug zichzelf voedt met meer dan 60 bladluissoorten. Als het gaat om bestrijden, dan doen vooral de larven het werk. Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel.


Werkwijze van de Aphidoletes

Een volwassen Aphidoletes is alleen tijdens de schemering en nacht actief. De vrouwtjes hebben een sterk zoekvermogen waarmee ze bladluishaarden gemakkelijk kunnen opsporen. Op deze voedselrijke plekken worden de eitjes afgezet. De eieren zijn oranje tot rood van kleur en zijn zo klein dat ze nauwelijks te zien zijn met het blote oog. 

Nadat de eitjes zijn uitgekomen – ongeveer na 2 tot 5 dagen – neemt de larve de taak van bestrijder op zich. De larven van de Aphidoletes voeden zichzelf met bladluizen en doden zelfs meer bladluizen dan ze op kunnen. Voordat de galmuglarven de bladluizen leegzuigen, worden de luizen geïnjecteerd met gif, waardoor ze verlamd raken. Enkel de leeggezogen huid van de bladluizen blijft over. De larven zijn oranje van kleur maar dit kan veranderen door de bladluizensoort die ze eten. 


Levenscyclus 

In totaal eet een larve tussen de 10 en 100 bladluizen. Na 5 tot 10 dagen laat de larve zich van het blad op de grond vallen waar de verpopping in de bodem plaatsvindt. Als de larve geen aarde kan bereiken, sterft een groot deel van de verpoppende larven. Na 8 tot 16 dagen komt er een volwassen galmug uit de pop tevoorschijn. De paring vindt plaats in de eerste nacht nadat de galmug is uitgekomen, waarna de vrouwtjes gemiddeld 1 week leven. 

De ontwikkelingssnelheid van de galmug, het aantal eitjes en het aantal bladluizen dat wordt gegeten is sterk afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid voedsel die aanwezig is. 


Optimale omstandigheden

Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke factoren voor de Aphidoletes galmug. De optimale omstandigheden zijn een temperatuur van 20 tot 30 °C, een luchtvochtigheid van minimaal 60% en een daglengte van 16 uur. De nachttemperatuur dient minimaal 12-16 °C te zijn. Wanneer de nachttemperatuur onder de 12 °C zakt, worden er geen eitjes meer afgezet.


Bekijk in de onderstaande video hoe je de Aphidoletes aphidimyza in kunt zetten. 

Uitzetten van Aphidoletes

Aphidoletes wordt o.a. geleverd onder de naam APHIDOcontrol. Belangrijk is om voldoende Aphidoletes uit te zetten op het moment dat er bladluis geconstateerd wordt. Aphidoletes wordt geleverd als poppen in een draagstof. Het uitzetten van de galmug kan je op twee manieren doen en hangt af van het type product dat je gebruikt:

Door het materiaal te verdelen in hoopjes op het substraat of in emmertjes met vochtig zand uit te strooien. Dit geldt voor APHIDOcontrol.
Door kokers aan één zijde te openen en neer te zetten (dit kan staand of liggend). Hierbij is het van belang dat de kokers niet in de zon of op vochtige plekken neergelegd worden (dit geldt voor Bio Innovations producten).Aphidoletes in combinatie met andere gewasbeschermingsmiddelen

Goed om te weten is dat de Aphidoletes niet samen gaat met de roofmijt Amblyseius swirskii. Deze roofmijt kan de eitjes opeten van de galmuggen. Daarnaast kan zwavel in de kas het zoekvermogen van de galmug negatief beïnvloeden. De galmug kan wel goed samen met spinnen, omdat de paring vaak plaatsvindt in spinnenwebben.Meer informatie over de galmug Aphidoletes

Heb je vragen over het gebruik van de galmug, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Bron: WikipediaDo not delete this link