Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming  Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Aphidius colemani


Aphidius colemani als natuurlijke vijand tegen bladluis 

Aphidius colemani
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 31-07-2020

De sluipwesp colemani staat, met haar Latijnse naam Aphidius colemani, bekend als een van de effectiefste biologische bestrijders van bladluis. Voornamelijk kleine bladluissoorten worden door de sluipwesp geparasiteerd.
  

Wat is colemani?  

Aphidius colemani is een sluipwesp met een ijzersterk zoekvermogen naar de kleine bladluissoorten. Vaak is het zo dat als wij een luisplekje vinden er al parasitering heeft plaats gevonden. Zelfs een beginnende bladluishaard ontkomt niet aan deze bestrijder. Dat is ook de reden waarom colemani vaak preventief ingezet wordt. 

  

Welke plagen kun je bestrijden met colemani?  

Zoals hierboven genoemd voedt de Aphidius colemani zichzelf met de kleine bladluissoorten. Hieronder vallen de volgende luizen: 
  • Katoenluis 
  • Groene perzikluis 
  • Tabaksluis 
 

Hoe bestrijdt colemani bladluis? 

De sluipwesp doorboort de luis met haar legboor en legt er een eitje in. De bladluis of nimf zwelt vervolgens op en verkleurt tot een grijsbruine mummie. Indien je deze mummies tegenkomt in het gewas, weet je dus dat de sluipwesp haar werk goed gedaan heeft. Zodra het eitje uitkomt, verlaat de sluipwesp de luis via een zelf gecreëerde uitgang aan de achterkant van de luis. Gemiddeld parasiteert de bladluis rond de 300 bladluizen.  
 

Gerelateerde producten

De beste omstandigheden voor de sluipwesp

Heb je net bladluis ontdekt in het gewas? Colemani is met name effectief in dit eerste beginstadium. De sluipwesp presteert het beste bij een gemiddelde temperatuur van 20 tot 25°C. Bij temperaturen boven de 30°C neemt deze prestatie flink af. Al vanaf 13°C begint de sluipwesp actief te worden en zal hij luizen gaan parasiteren.  
 

Opslag van colemani 

Je kunt colemani niet lang bewaren daarom is het belangrijk om de sluipwesp zo snel mogelijk uit te zetten na ontvangst. Indien je er toch voor kiest om het product te bewaren, zorg dan voor een temperatuur tussen de acht en tien graden ven bewaar hem maximaal 24 uur. 
 

Video

  • Bekijk de video om de natuurlijke vijand in actie te zien. 


Hoe zet je de sluipwesp in?  

Aphidius colemani is verkrijgbaar in flessen met boekweit als dragermateriaal. Boekweit geeft de mummies van sluipwespen de juiste bescherming tijdens transport. Denk aan de invloed van vocht en beschadigingen door schudden en stoten van de verpakking.   
  

Waar moet je op letten bij de inzet?

Strooi het materiaal met de mummies, na het openen van de fles, over de aangetaste plekken. Let hierbij op het volgende: plaats het materiaal niet op zonnige of natte oppervlakten. Om er zeker van te zijn dat alle mummies uitkomen, raden we aan het flesje achter te laten in het gewas op een beschutte plek. Introboxjes kunnen worden gebruikt om de poppen in te zetten.
 

   


Meer informatie over de colemani als natuurlijke vijand  

Wil je meer informatie over de inzet van Aphidius colemani als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Kevin van Kester  via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link