Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Welke natuurlijke vijanden zijn er?

Natuurlijke vijanden worden ingezet voor de biologische bestrijding van plagen in gewassen. Door een natuurlijke vijand in te zetten als bestrijder van het schadelijke organisme dat aanwezig is in een gewas, ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de kas. De inzet van natuurlijke vijanden is een belangrijk onderdeel van een goede geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie. Op deze manier worden plagen op een natuurlijke en biologische wijze bestreden. Klik door voor meer informatie. Wil je meer informatie over het inzetten van natuurlijke vijanden? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten.
  • Nematoden algemeen

    Afhankelijk van het soort, kunnen nematoden ingezet worden tegen verschillende plagen, waaronder rups, trips en snuitkeversoorten.

    Lees meer
  • Heterorhabditis bacteriophora

    Heterorhabditis bacteriophora is een aaltje (nematode) en de natuurlijke vijand van taxuskever, overige snuitkeversoorten en engerlingen van de rozen- en meikever.

    Lees meer
  • Phasmarhabditis californica

    Phasmarhabditis californica is een parasitair aaltje tegen slakken. Deze wordt geleverd onder de naam Nemaslug 2.0. Deze aaltjes zoeken naar de prooi en dringen deze binnen, waarna ze bacteriën afscheiden die de prooi doden.

    Lees meer
  • Steinernema carpocapsae

    Steinernema carpocapsae is een heel klein aaltje en de natuurlijke bestrijder van de oevervlieg en diverse rupsen van onder andere de duponcheliammot.

    Lees meer
  • Steinernema feltiae

    De Steinernema feltiae aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de trips, rupsen, varenrouwmug en emelten.

    Lees meer
  • Steinernema kraussei

    Steinernema kraussei is een insect-parasitair, wormvormig aaltje die met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Het aaltje draagt een bacterie bij zich dat dodelijk is voor verschillende plagen.

    Lees meer
  • Gaasvlieg algemeen

    De gaasvlieg Chrysoperla carnea is de bestrijder van verschillende plagen, maar wordt voornamelijk ingezet tegen bladluis en wolluis.

    Lees meer
  • Roofwants algemeen

    De roofwants is de natuurlijke vijand van trips en spint en kan daarom als biologische bestrijder worden ingezet.

    Lees meer
  • Macrolophus pygmaeus

    De roofwants Macrolophus, beter bekend als Macrolophus pygmaeus, wordt veelal ingezet als biologische bestrijder tegen witte vlieg. Ondanks de duidelijke voorkeur voor witte vlieg, bestrijdt de roofwants ook spintmijt, bladluis, larven van de mineervlieg, trips en motteneitjes.

    Lees meer
  • Orius

    De Orius is een roofwants die twee varianten kent en is de natuurlijke bestrijder van o.a. trips.

    Lees meer
  • Roofkever (lieveheersbeestje) algemeen

    Een roofkever - ook wel lieveheersbeestje - is de natuurlijke vijand van verschillende plaagdieren en ziektes, o.a. bladluis en schildluis.

    Lees meer
  • Adalia bipunctata

    De Adalia bipunctata is een roofkever – ook wel lieveheersbeestje genoemd. In de tuinbouw wordt een aantal verschillende soorten roofkevers ingezet als natuurlijke vijand.

    Lees meer
  • Atheta coriaria

    De Atheta coriaria is een zeer mobiele kortschildkever. De roofkever wordt vaak ingezet als biologische bestrijder tegen onder andere larven van de varenrouwmug en poppen van trips.

    Lees meer
  • Chilocorus nigritus

    De roofkever Chilocorus nigritus is de natuurlijke vijand van verschillende soorten schildluis. De larven en de volwassen Chilocorus kun je inzetten voor het bestrijden van schildluizen.

    Lees meer
  • Chryptolaemus montrouzieri

    De roofkever Cryptolaemus montrouzieri is de natuurlijke vijand van onder andere wolluis en kan daarom als biologische bestrijder worden ingezet.

    Lees meer
  • Delphastus catalinae

    Delphastus catalinae staat bekend als ‘grote schoonmaker’. Hij is het meest actief als er voldoende voedsel beschikbaar is in het gewas.

    Lees meer
  • Stethorus

    Stethorus is een lid van de roofkeverfamilie, allemaal voeden ze zich met spintmijten.

    Lees meer
  • Roofmijt algemeen

    De roofmijt is de natuurlijke vijand van onder andere spint en kan daarom als biologische bestrijder worden ingezet.

    Lees meer
  • Bodemroofmijt algemeen

    Bodemroofmijt is een natuurlijke vijand van onder andere trips, varenrouwmug en springstaart.

    Lees meer
  • Amblyseius andersoni

    Amblyseius andersoni is een breed inzetbare roofmijt. Deze roofmijt kan in veel verschillende gewassen als biologische bestrijder ingezet worden tegen spint-, roest- en galmijt.

    Lees meer
  • Amblyseius cucumeris

    De roofmijt cucumeris, ook wel cucumeris genoemd, is de biologische bestrijder van verschillende tripssoorten.

    Lees meer
  • Amblyseius degenerans

    Amblyseius degenerans is een bekende roofmijt die een goede ontwikkeling heeft in de wintermaanden. Deze roofmijt wordt ingezet als biologische bestrijder tegen trips.

    Lees meer
  • Amblyseius swirskii

    Amblyseius swirskii is een vraatzuchtige roofmijt uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Deze natuurlijke vijand wordt ingezet tegen onder andere de wittevlieg en jonge larven van verschillende soorten trips.

    Lees meer
  • Hypoaspis

    De bodemroofmijt Hypoaspis, ook wel Stratiolaelaps scimitus, is de natuurlijke vijand van verschillende bodeminsecten.

    Lees meer
  • Macrocheles robustulus

    De Macrocheles robustulus kan als biologische bestrijder ingezet worden tegen de potworm (Lyprauta) tripspoppen en de eieren, larven en poppen van de varenrouwmug.

    Lees meer
  • Neoseiulus californicus

    Neoseiulus californicus is een roofmijt die van nature voorkomt in Californië en het Middellandse Zeegebied.

    Lees meer
  • Sluipwesp algemeen

    De sluipwesp kent vele soorten met ieder een andere natuurlijke vijand, waaronder bladluis,witte vlieg en rupsen.

    Lees meer
  • Aphelinus abdominalis

    Aphelinus abdominalis is een sluipwesp die als natuurlijke vijand ingezet kan worden tegen verschillende soorten bladluizen waaronder Aulacorthum, Macrosiphum en Myzus soorten met aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae) als grootste voorkeur.

    Lees meer
  • Aphidius colemani

    De sluipwesp colemani staat bekend als een van de effectiefste biologische bestrijders van bladluis.

    Lees meer
  • Aphidius ervi

    De sluipwesp ervi, ook wel bekend als Aphidius ervi, is de biologische bestrijder van verschillende soorten bladluis.

    Lees meer
  • Aphidius matricariae

    Aphidius matricariae is een inheemse sluipwesp. Deze sluipwesp wordt vooral als natuurlijke vijand ingezet in kassen bij de biologische en geïntegreerde teelt tegen perzikluissoorten.

    Lees meer
  • Dacnusa sibirica

    De Dacnusa sibirica is een soort sluipwesp die ingezet wordt als natuurlijke vijand tegen de mineervlieg. Deze sluipwesp staat bekend om zijn vermogen eieren in de mineervlieg larve te leggen.

    Lees meer
  • Diglyphus isaea

    Diglyphus isaea is een sluipwesp die in verschillende groente- en sierteeltgewassen voorkomt. Diglyphus is een ectoparasiet (sluipwesp dat eitjes legt naast de gastheer in plaats van daarin) uit de familie Eulophidae en komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en Azië.

    Lees meer
  • Encarsia formosa

    De sluipwesp Encarsia, ook wel bekend als Encarsia formosa, is de biologische bestrijder van kaswittevlieg.

    Lees meer
  • Eretmocerus eremicus

    De sluipwesp Eretmocerus eremicus is een biologische bestrijder van de bekende tabaks- en kaswittevlieg. Ze parasiteert de larvenstadia van de witte vlieg en draagt bij aan de bestrijding door middel van gastheervoeding.

    Lees meer
  • Trichogramma achaeae

    Voor de bestrijding van rupsen kiezen telers steeds vaker voor natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp Trichogramma achaeae. Met name in de biologische en geïntegreerde teelt is dit het geval, omdat chemische middelen daar niet meer gewenst zijn.

    Lees meer
  • Trichoderma harzianum

    Sommige stammen van de schimmel vormen een natuurlijke vijand tegen schadelijke bodemschimmels zoals Pythium en Fusarium.

    Lees meer
  • Galmug algemeen

    Galmug is een natuurlijke vijand van spint en bladluis.

    Lees meer
  • Feltiella acarisuga

    De eitjes van Feltiella acarisuga zijn lichtgeel en bevinden zich in spinthaarden maar zijn moeilijk te vinden. De larven van de galmug zijn ongeveer 2,5 mm groot en hebben een transparante, oranje kleur.

    Lees meer
  • Aphidoletes aphidimyza

    De galmug Aphidoletes aphidimyza wordt in diverse gewassen ingezet als natuurlijke vijand van verschillende bladluissoorten.

    Lees meer


 

___

Whitepaper 'Natuurlijke vijanden'

Natuurlijke vijanden


De gevolgen van een plaag zijn onomkeerbaar. Maar wat is de beste manier om een plaag te voorkomen? Natuurlijke vijanden zijn een goed en effectief alternatief van chemische bestrijding. Je zet echter wel levend materiaal in en dat vraagt om een nauwkeurige werkwijze. In dit whitepaper ontdek je hoe je natuurlijke vijanden het beste kunt inzetten en waar je op moet letten als je chemisch corrigeert of gebruikmaakt van geïntegreerde gewasbescherming. 


Download




Meer informatie over natuurlijke vijanden

Heb je vragen over de mogelijkheden, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.



Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”






Do not delete this link