Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe stel je een hygiëneprotocol voor bezoekers op?

Hoe stel je een hygiëneprotocol voor bezoekers op?

Hoe stel je een hygiëneplan voor bezoekers op?
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 15-4-2018

Het hanteren van een hygiëneprotocol voor bezoekers is van belang om problemen met bacteriën, schimmels en virussen zo veel mogelijk te voorkomen. Het hygiëneprotocol maakt dan ook onderdeel uit van het algemene hygiëneplan op een bedrijf. Door bezoekers bepaalde hygiënemaatregelen te laten nemen, beperk je het risico op besmetting. Wij hebben een lijst van maatregelen opgesteld die de basis vormt van het hygiëneprotocol voor gasten en die aansluit op de officiële regels van GSPP-bedrijven.

Punten hygiëneprotocol voor bezoekers

  • Laat bezoekers zich aanmelden bij binnenkomst. Op deze manier heb je zicht op wie het bedrijf binnenkomen, zodat je de bezoekers kan wijzen op het hygiëneprotocol.
  • Laat bezoekers hun handen en schoenen direct bij binnenkomst ontsmetten.
  • Stel bezoekers een gastenjas, een haarnetje, handschoenen en overschoenen beschikbaar, zodat ze deze kunnen dragen bij het betreden van de kas en zo geen bacteriën, schimmels en virussen kunnen overbrengen op het gewas.
  • Zorg ervoor dat bezoekers geen eigen materialen en gereedschappen gebruiken. Indien dit toch noodzakelijk is, maak dan duidelijke afspraken en laat hen deze materialen/gereedschappen vóór het betreden van de kas grondig reinigen. Hiermee beperk je de kans op besmetting van het gewas.
  • Zorg dat bezoekers zo veel mogelijk op het hoofdpad blijven, zodat zij zo min mogelijk in aanraking komen met het gewas. Is het nodig om hier vanaf te wijken? Maak dan ook hierover duidelijke afspraken.
  • Laat bezoekers hun handen ontsmetten met desinfectiemiddel nadat zij planten hebben aangeraakt.*
  • Bezoekers dienen alle punten van het hygiëneprotocol zorgvuldig na te leven. Geef vooraf bij bezoekers aan bij wie zij met vragen terecht kunnen wanneer er tijdens hun bezoek onduidelijkheden zijn wat betreft het hygiëneprotocol.

* Sommige bedrijven stellen een flesje desinfectiemiddel ter beschikking om na het aanraken van planten de handen te kunnen ontsmetten. Is dit op jouw bedrijf niet het geval, dan vervalt dit punt van het hygiëneprotocol.

Benodigdheden

Aanvullen hygiëneprotocol

Zoals genoemd, vormen deze punten de basis voor het hygiëneprotocol voor gasten. Natuurlijk kan je deze lijst aanvullen met extra punten die specifiek voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Vragen over hygiëneprotocol voor bezoekers

Heb je vragen over het hygiëneprotocol voor bezoekers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met hygiënespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link