De eerste stap is het inzepen van de handen. Voor het inzepen kun je kiezen voor losse dispensers bij de wastafel, maar ook voor een unit die de handen inzeept. Het voordeel van een unit is dat personen ‘gedwongen’ worden om de handen in te zepen. Doordat de unit is uitgerust met een draaihek dat pas open gaat na het inzepen: ze kunnen deze stap niet overslaan. Hierdoor verklein je de kans op indringing van ziektekiemen in het bedrijf.
Na het inzepen van de handen, moeten deze gewassen worden bij de wasbak. Zorg dat deze voldoende groot is om knoeien te voorkomen. Kies omwille van hygiëne voor een wasbak die bediend wordt middels een sensor op drukknop voor kniebediening. Door de handen te wassen, verwijder je het vet, vuil en plantsappen met eventuele pathogenen. Om dit zo goed mogelijk te doen, dien je je handen te wassen volgens het protocol. Plaats het protocol voor handen wassen bij de wasbakken. Zorg daarna dat je de handen goed droogt. Dit kan met behulp van een automatische handdroger of papieren doekjes in dispenser en afgesloten prullenmand.
Wanneer de vet- en vuillaag verwijderd is, kun je de handen desinfecteren. Hiervoor geldt eveneens dat je kan kiezen voor losse dispensers of voor een automatische unit. Het voordeel van een hygiënesluis is dat de handen gedesinfecteerd worden met behulp van nozzles die de handen automatisch aan de boven- en onderkant besproeien met vers desinfectiemiddel.
Wanneer je door een hygiënesluis gaat, houd dan de volgende stappen aan:
- Zorg dat je voor de sensor van de hygiënesluis gaat staan.
- Plaats dan je handen in de desinfectiekamer.
- Verdeel het middel over de handen.
- Loop daarna over de borstels en laat de schoenen goed in contact komen met de borstels.
Voor schoenzolen geldt hetzelfde als voor de handen: eerst reinigen en daarna desinfecteren. Het mechanisch reinigen van de schoenzolen gebeurt automatisch wanneer iemand over de roterende borstels van een hygiëneunit loopt. indien niet voor een unit met roterende borstels gekozen wordt, kan dit (vrijwillig) gebeuren met een losse borstel of een automatisch vullende ontsmettingsmat.
Om ook de pathogenen van de schoenzolen te verwijderen, worden de zolen na het reinigen ontsmet. Bij een hygiëneunit wordt vers ontsmettingsmiddel op de borstels gesproeid en op de schoen aangebracht. Bij een mat word de schoenzool bevochtigd met een stabiel en non corrosief ontsmettingsmiddel. Dit is met name van belang voor personen die op het bedrijf komen met schoenen die zij ook buiten dragen; zij kunnen anders ziektekiemen van buitenaf mee het bedrijf in nemen.