Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie    Ga voor een optimale waterkwaliteit met Huwa-San


Ga voor een optimale waterkwaliteit met Huwa-San


Huwa-san
              Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 15-09-2021

Huwa-San is een gestabiliseerde waterstofperoxide dat zich onderscheidt door zijn superieure stabiliteit en uiterst efficiënte werking. Het is hét uitgelezen product om in te zetten voor het krachtig reinigen en voorkomen van verstopping van druppelslangen, beregeningsleidingen of nevelysteem. Daarnaast is het ook geschikt voor het ontsmetten van silo’s en andere delen van het complete watersysteem. Dit om de verspreiding van bacteriën, schimmels en virussen via het water tegen te gaan. 


Wat is Huwa-San?

De H2O2 moleculen zijn gestabiliseerd rondom zilverionen. Door deze unieke stabilisator behoudt Huwa-San lange tijd zijn kracht waardoor het op een uiterst efficiënte manier door het gehele watersysteem gaat. Het zilverion zorgt er door zijn lading voor dat de H2O2 op een gecontroleerde manier op de gewenste locatie terecht komt. Bij het bestrijden van een bacterie zorgt het zilverion ervoor dat deze verlamd wordt waardoor deze zich niet kan verdedigen waardoor de H2O2 veel gemakkelijker de bacterie kan elimineren. De overgebleven peroxide bindt zich vervolgens weer rondom het zilverion om zich te verplaatsen naar de volgende opponent. Bovendien bevat de Huwa-San, in tegenstelling tot andere soorten waterontsmettingsmiddelen, geen schadelijke toevoegingen, is het geurloos, kleurloos en niet-corrosief in de praktijkdoseringen.

Werkzaam tegen

Huwa-San heeft zich bewezen in het verwijderen en voorkomen van biofilm aan de binnenzijde van watersystemen en hiermee het voorkomen van verstoppingen van de druppelaars en sproeiers. De meerwaarde zit in de preventieve werking tegen verspreiding van ziektekiemen doordat het product continu in het watersysteem aanwezig is, ook tijdens het teeltseizoen. Voorbeelden van ziekteverwekkers waarvan verspreiding kan worden voorkomen met Huwa-San zijn; Fusarium, Pythium, Phytophtora, Pseudomonas, Clavibacter (bacterieverwelkingsziekte), bontvirus en Agrobacterium (crazy roots; overmatige wortelgroei). Bovendien valt de Huwa-San bij reactie uit elkaar in water en zuurstof waarbij er meer zuurstof in het water terecht komt wat weer bevorderend is voor het wortelmilieu. Hierdoor zal wortelverstikking minder snel optreden en is de plant dus minder vatbaar voor ziektekiemen.


Voordelen van Huwa-San

✔ Zeer stabiel; behoudt de kracht in de can en goede spreiding over het gehele watersysteem
 Werkzaam in een breed spectrum (bacteriën, schimmels, sporen, virussen)
 Voorkomt verspreiding van ziektekiemen
 Verbeterde waterkwaliteit
 Gemakkelijk in gebruik te nemen
 Goed meetbaar
 Geen schadelijke stoffen toegevoegd
 Chloorvrij
 Niet-corrosief in gebruiksdosering
 Biologisch afbreekbaar
 Preventief tegen algen 
 Geur- en kleurloos


Toepassen van Huwa-San
Elke situatie is uniek, voor advies op maat kun je contact opnemen met een van onze desinfectiespecialisten. Dosering kan per situatie verschillen, maar een veel gebruikte continue dosering is 40cc Huwa-San per 1000 liter. Er kunnen ook situaties zijn waarin een hogere dosering aanbevolen wordt, dit op basis van contacttijd en de aanwezig problemen. Met peroxide test strips kan eenvoudig de hoeveelheid peroxide gemeten worden. Na het opstarten met Huwa-San moet je het systeem doorspoelen om algen en vuil (biofilm) te verwijderen uit het systeem, dit om de effectiviteit van Huwa-San te vergroten. Blijf dit regelmatig herhalen en controleer regelmatig of er vervuiling loskomt. Je kunt met de peroxidestrips gemakkelijk meten of, en in welke hoeveelheid het product vooraan in het systeem komt. Vervolgens ga je verder naar achter toe meten of het product zich over het gehele systeem verdeeld, en in welke hoeveelheid deze nog actief is achteraan. 

Voorbeeld:
Je doseert 40 ppm product (20 ppm H2O2). Dan zal je vooraan in het systeem ongeveer 20 ppm vinden. Verderop in het systeem kun je controleren of het product door alle leidingen ook achterin het systeem aankomt. Druppel wat water aan het einde van de slang op de teststrip. Het doel is om aan het einde van het systeem ongeveer 10 ppm te meten.

Bekijk hieronder de aflevering van Roam Technology die gebruikmaken van Huwa-San. 


Huwa-San

Doseersysteem
Het doseren van Huwa-San dient bij voorkeur te gebeuren met een pulspomp in de mengbak of in de persleiding naar de kas (als er geen mengbak is). Bij gebruik van een dagvoorraad wordt geadviseerd de Huwa-San te doseren vóórdat het water de mengbak ingaat. Kies voor een geschikte pomp die tegen waterstofperoxide kan en die een zelf ontluchtende kop heeft. Met de speciale waterstofperoxide strips kan gecontroleerd worden wat de dosering is op iedere plek in de kas. Graag stellen we samen een plan van aanpak op.

Druppelsysteem20-60 ml/m3 (op het einde van de teelt kan een hogere dosis worden aan bevolen)
Lage volume spoeiers60-80 ml/m3
Hoger mist druk40-60 ml/m3
Subirrigratie40-60 ml/m3
Waterreservoir100-200+ ml/m3


 
 

___

Lugt Lisianthus, Monster
De verbetering van het werken met Huwa-San TR-50 is groot bij Van der Lugt Lisianthus; het watergeefsysteem is nog brandschoon.

“In de teelt van Lisianthus is een goede waterkwaliteit erg belangrijk. Lisianthus wordt in de volle kasgrond geteeld en is gevoelig voor schimmels, waaronder Fusarium. Ziektekiemen kunnen zich gemakkelijk via het water verspreiden over de hele kwekerij. Daarom wilden we op de nieuwe kwekerij dat het nieuwe, schone watersysteem ook schoon zou blijven.”


Vragen over Huwa-San

Heb je vragen over Huwa-San, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Jasper Verhoeven.

 

Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijker. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”
 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Do not delete this link