Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Chemische gewasbescherming    Hulpstoffen voor chemische gewasbescherming

Welke hulpstoffen voor chemische gewasbescherming zijn er?

Belang van hulpstoffen
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 05-10-2022

Hulpstoffen verhogen de effectiviteit van chemische gewasbescherming. Ze zijn verwerkt in de formulering van gewasbeschermingsmiddelen, of zijn beschikbaar als product dat later aan de spuitoplossing kan worden toegevoegd. Het toevoegen van een hulpstof aan de spuitoplossing kan het gewasbeschermingsmiddel effectiever maken. Eigenschappen die ze kunnen beïnvloeden zijn o.a. de verdeling, opname en hechting van werkzame stoffen.Factoren bij kiezen hulpstoffen

Het selecteren van de meest geschikte hulpstof vereist goede kennis van zaken. De formulering en het werkingsmechanisme van een gewasbeschermingsmiddel, de toepassingstechniek, maar ook het gewas en het klimaat zijn factoren die hierbij een belangrijke rol spelen. Wanneer je daar het grote aantal verschillende hulpstoffen die op de markt zijn optelt, wordt duidelijk dat het kiezen van de juiste hulpstof niet gemakkelijk is.

Het kiezen van de juiste hulpstof heeft soms ook met het klimaat te maken. Bij sterk drogende omstandigheden kun je kiezen voor een middel op oliebasis, zoals Hasten. De olie zorgt naast een goede verdeling ook voor snellere opname van het middel in het blad. De olie remt de verdamping, zodat er meer tijd is voor opname. Niet alle gewassen kunnen de olie verdragen. Hierdoor kan er schade ontstaan. Hechters kunnen dan een uitkomst bieden, omdat ze ervoor zorgen dat het middel beter op het bladoppervlakte blijft liggen zonder afdruip. Hierdoor is er ook meer tijd voor opname.

Kies bij sterk drogende omstandigheden niet voor een superuitvloeier. Deze zal te snel opdrogen. Met een superuitvloeier kan het zijn dat bij het gebruik van veel spuitvloeistof, er veel middel van het blad zal afdruipen. Dit is natuurlijk ongewenst. Bij vochtige klimaatomstandigheden kan een superuitvloeier bij de juiste hoeveelheid vloeistof ervoor zorgen dat het gewas niet te lang nat blijft, zodat botrytis kan worden voorkomen.


Hoofdcategorieën

Hulpstoffen kunnen ruwweg onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën: opnameverbeteraars, (super)uitvloeiers en hechters.
  • Hulpstoffen voor opnameverbetering: dit zijn vaak olieachtige stoffen die ervoor zorgen dat de werkzame stof van het gewasbeschermingsmiddel beter het blad intrekt en opgenomen wordt in de sapstroom. Lees hier meer over de verschillende soorten opnameverbeteraars en de combinatiemogelijkheden met gewasbeschermingsmiddelen. 
  • (Super)uitvloeiers: dit zijn oppervlakte-actieve stoffen die de spanning van de spuitoplossing verlagen, waardoor deze zich beter verspreidt over het gewas waardoor en druppelvorming wordt voorkomen. Voorbeelden van (super)uitvloeiers zijn Hi-WettZipper, Agral Gold en Silwet Gold.
  • Hechters: deze hulpstoffen zijn speciaal ontwikkeld om de werkzame stof van gewasbeschermingsmiddelen te hechten aan het gewas of de bodem. Hierdoor spoelt de werkzame stof minder snel van het blad af, of uit de bodem.

Super uitvloeiers & hechters

Andere hulpstoffen

Enkele voorbeelden van andere hulpstoffen die buiten de hoofdcategorieën vallen, zijn wetting agents, verdampingsremmers, waterconditioners, watermanagers, suikerlokstof (Sugarbait) en fluorescerende stof.
  • Wetting agents: dit zijn hulpstoffen die een filmlaagje aanbrengen op alle waterafstotende delen in het substraat. Hierdoor ontstaat er een optimale balans tussen lucht en water, wat de teelt ten goede komt. Daarnaast droogt het gewas aanzienlijk sneller op doordat de hulpstof druppelvorming voorkomt en er hierdoor een zeer dunne waterfilm ontstaat op het blad. Een voorbeeld van een wetting agent is Motto.
  • Verdampingsremmers: deze hulpstof biedt uitkomst wanneer een gewasbeschermingsmiddel via fog of LVM apparatuur wordt verneveld. De verdampingsremmer zorgt er dan voor dat de druppels uniform zijn, de verspreiding gelijkmatig plaatsvindt en de nevel zichtbaar wordt. Een voorbeeld van een verdampingsremmer is Ekomist.
  • Waterconditioners: deze hulstoffen kunnen de pH of de waterhardheid van de spuitoplossing beïnvloeden. Een te hoge zuurgraad of hardheid van de spuitvloeistof kan in sommige gevallen namelijk de werkzaamheid van een gewasbeschermingsmiddelnegatief beïnvloeden. Een voorbeeld van een waterconditioner is Easi-Mix.
  • Watermanagers: een watermanager verbreekt de oppervlakte spanning van water en zorgt er voor dat water (inclusief (voedings)stoffen) door het waterafstotende filmlaagje dat op sommige delen in het substraat aanwezig kan zijn, heen dringt. Hierdoor ontstaat er een optimale balans tussen lucht en water, wat de teelt ten goede komt. Ook het opnieuw bevochtigen van het substraat verloopt hierdoor beter. Planten nemen sneller water (inclusief (voedings)stoffen) op waar door droogte stress veel beter doorstaan wordt. Een voorbeeld van een watermanager is AquaGro L.
Video: AquaGro L

  • Suikerlokstof: deze hulpstof lokt insecten uit hun schuilplaats, waardoor ze makkelijker in contact komen met het gebruikte gewasbeschermingsmiddel. Sugarbait is een suikerlokstof.
  • Fluorescerende stof: dit maakt het spuitbeeld zichtbaar. Het resultaat van een bespuiting met fluorescerende stof kan bekeken worden met behulp van een blacklight in het donker.

Andere hulpstoffenMeer informatie over hulpstoffen

Heb je vragen over het gebruik van hulpstoffen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link