Hoe bescherm je hommels tegen warmte in de zomer?

Hoe bescherm je hommels tegen warmte in de zomer? In het voorjaar en in de zomer is de zon erg sterk, waardoor de temperatuur in de kas toeneemt en de hommels in het gewas oververhit kunnen raken. Dit heeft een negatieve invloed op de bestuiving en kan in het ergste geval zelfs leiden tot hommelsterfte. Daarom dien je bij het gebruik van hommels in het voorjaar en in de zomer rekening te houden met een aantal punten om problemen met bestuiving te voorkomen. Wij zetten deze punten op een rij en geven tips.

Vermijd volle zon

Zorg ervoor dat hommelkasten in het voorjaar en in de zomer niet in de volle zon staan. Warmte zorgt er namelijk voor dat de hommels sneller vermoeid raken. Bij een temperatuur tussen de 28 en 32°C zijn ze minder actief en vindt er dus minder bestuiving plaats. Bij een temperatuur van 32°C of hoger stoppen ze zelfs helemaal met vliegen.

Hommelkasten lager plaatsen

Wanneer je de hommelkasten in het voorjaar en in de zomer lager in het gewas plaatst, kan minder zonlicht de hommelkasten bereiken. Hierdoor creëer je prettigere omstandigheden voor de hommels, waardoor ze het minder moeilijk hebben tijdens warme dagen.


Schaduw

Plaats hommelkasten in het voorjaar en in de zomer aan de schaduwzijde van het pad om oververhitting te voorkomen. Wanneer het gewas niet voldoende schaduw biedt, creëer dan zelf schaduw. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een piepschuim plaat, of plaats de hommelkasten in kratten.

Warmtebronnen vermijden

Vermijd op warme dagen warmtebronnen en controleer of hommelkasten niet te dicht in de buurt van verwarmingselementen of andere warmtebronnen staan. Sluit ook de CO2-slangen af die zich bevinden in een straal van twee meter rondom de hommelkasten.

Extra hommels inzetten

Bij temperaturen tussen de 28 en 32°C worden hommels – zoals eerder aangegeven – minder actief. Door extra hommels in te zetten, zorg je ervoor dat je onder deze temperaturen toch het gewenste bestuivingseffect behaalt.

Verlies compenseren

Het laatste punt heeft niet te maken met oververhitting, maar kan wel voor problemen met de bestuiving zorgen. In het voorjaar staat de omgeving buiten de kas in bloei. Een deel van de hommel zal hier op af gaan en niet meer terugkeren naar de hommelkast. Zet daarom vanaf april meer hommels in om dit verlies te compenseren.

Luc, Kees en Jan
Vragen over de inzet van hommels?
Heb je vragen over de inzet van hommels in het voorjaar en in de zomer, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten