Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming   Hommels   10 tips voor de inzet van hommels in de courgetteteelt

10 tips voor de inzet van hommels in de courgetteteelt 

Hommels in courgetteteelt
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 02-12-2020

Voor de bestuiving van courgette spelen hommels een belangrijke rol. Bij de inzet van hommels in de courgetteteelt zijn er echter wel een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden voor een optimale bevlieging. 


Hoe werkt de bestuiving van de courgettebloem door hommels?

De courgette heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant. Beide bloemen produceren nectar. Daarnaast produceert de mannelijke bloem ook stuifmeel. Iedere courgettebloem bloeit maar één dag. De bloem staat alleen in de ochtend voor korte periode open en kan na 10.00 uur ’s morgens alweer dicht zijn. Gedurende dit moment moet de bestuiving plaatsvinden. De bevlieging van de hommels controleer je door te kijken naar:
 • de aanwezigheid van stuifmeelkorrels op de stempel in de vrouwelijke bloem
 • of de meeldraden in de mannelijk bloem geheel of gedeeltelijk ontdaan zijn van stuifmeelkorrels. 

Bij donkere en regenachtige periode vliegen er soms niet voldoende hommels uit en verloopt de bestuiving niet goed. Vrees je dat de bestuiving niet goed verloopt? Bestuif dan met de hand. 

Gerelateerde producten

Tips om hommels in te zetten in courgette

Voor het beste effect van de inzet van hommels in courgetteteelt zijn de volgende aspecten van belang:
 1. Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Zet de hommelkasten binnen een uur na ontvangst op de gewenste plaats en open de vliegopening  na +/- één uur. Open de hommelkast tot uiterlijk 2 uur voor zonsondergang.

 2. Zet de hommelkast horizontaal, ook tijdens vervoer. Voorkom inloop van insecten zoals mieren door de hommelkast minimaal een meter boven de grond te plaatsen. Deze kunnen de ontwikkeling van de hommels namelijk verstoren. Wanneer de hommelkast schuin wordt gehouden of schuin wordt gezet, kan er suikerwater uitlopen.

 3. Bewaar de hommelvolken bij opslag onder de juiste omstandigheden. Bewaar de hommelkast, indien opslag nodig is, bij een temperatuur van 18-20°C gedurende maximaal 24 uur in een geventileerde ruimte.

 4. Zorg voor voldoende hommels door wekelijks vijf tot acht hommelvolken per Ha in te zetten.

 5. Plaats de hommelkasten op een droge plek in de schaduw. Staat de hommelkast in de zon, dan kan de binnentemperatuur van de kast tot wel vijftien graden oplopen. Hoge temperaturen zorgen voor een minder goede bevlieging, omdat er dan meer hommels in het nest zullen blijven om voor verkoeling te zorgen. Probeer daarom schaduw te creëren door bijvoorbeeld een houten of tempex plaat bovenop de hommelkasten te bevestigen.

 6. Wissel de vliegopeningen af bij meerdere hommelkasten. Wanneer je meerdere hommelkasten boven elkaar plaatst, is het belangrijk om de vliegopeningen om en om de andere richting op te laten wijzen. Dit om verwarring van de werksters te voorkomen. Wijst bijvoorbeeld de opening van kast een naar het Oosten, dan wijst kast twee naar het Westen en kast drie weer naar het Oosten. 

 7. Sluit de suikerlont af met een dop. Hommelvolken van Agrobio bevatten onder het kooitje met hommels een reservoir met suikerwater. Deze dient als voeding tijdens opslag, transport en toepassing in bijvoorbeeld een tomatenteelt. Courgettebloemen bevatten, in tegenstelling tot tomatenbloemen, nectar. Dit houdt in dat het suikerwater bij de hommels tijdens toepassing in een courgetteteelt overbodig is. Om te voorkomen dat hommels meer zin hebben in het suikerwater in plaats van de nectar is het verstandig om vóór de toepassing de suikerlont af te sluiten met een dop. Dit zorgt ervoor dat hommels meer gestimuleerd worden om nectar te gaan verzamelen en dus de bloemen te bezoeken.

 8. Controleer altijd het effect van een chemische correctie op hommels. Wil je een chemische correctie toepassen, bekijk dan van tevoren welke  effect het middel heeft op hommelvolken. Raadpleeg hiervoor altijd de Royal Brinkman spuitadvieskaarten of de Agrobìo neveneffectengids via de app. Wanneer de chemische correctie van invloed is op hommels, moeten de hommelvolken uit de kas gehaald worden. Het is hierbij wel belangrijk dat ze op een plek worden gezet waar de omstandigheden ongeveer hetzelfde zijn als in de kas (18°C tot 20 °C). Ter voorbereiding op het verplaatsen is het noodzakelijk enkele uren van te voren de vliegopening om te zetten naar de eenrichtingspositie (alleen-invlieg-stand).

 9. Let op met luchtverwarmingsinstallaties in de kas.
  De CO2 die uit de luchtverwarmingsinstallatie komt, wordt door de planten benut tijdens het groeiproces. Hommels kunnen hier gevoelig voor zijn. Zorg daarom dat je de hommels niet onder deze systemen plaatst waar de CO¬2-niveaus het hoogst zijn (meer dan 2500 ppm).

 10. Voorkom dat hommels buiten de kas op zoek gaan naar stuifmeel.
  Zoals eerder genoemd staan de bloemen van de courgette beperkt open in de ochtend. Hierdoor kan het voorkomen dat hommels zich laten verleiden om stuifmeel elders te zoeken buiten de kas. De kans is echter groot dat de hommel in dat geval de weg terug niet meer vindt. Om dit te voorkomen kun je net na de middag de hommelkast op de alleen-invlieg-stand te zetten. Hommels die dan terugkomen naar het nest zullen gedurende de rest van de dag niet meer kunnen uitvliegen. Zorg er in dat geval wel voor dat hommelkasten voor de volgende ochtend weer open worden gezet, zodat ze kunnen uitvliegen op het moment dat de bloemen openstaan. 


Let op: Courgettevolken zijn niet voorradig. Bestel deze op tijd! Mochten de Courgettevolken niet voorradig meer zijn dan kunnen we de “normale” volken leveren met een afsluitdop. Geef het altijd aan als het hommels voor een courgetteteelt betreft. Vragen over de inzet van hommels in courgette?

Heb je vragen over de inzet van hommels in courgette, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link