Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & Desinfectie  Desinfectie  Tips voor handenontsmetting in de tuinbouw


Tips voor handenontsmetting in de tuinbouw

Tips voor handenontsmetting in de tuinbouw

Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 04-06-2018

De impact van een plantenziekte op het tuinbouwbedrijf kan enorm zijn. Het belang van goede reiniging en desinfectie wordt steeds meer ingezien. Handendesinfectie is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Hiermee verklein je de kans dat ziekten en plagen binnenkomen of zich verspreiden via mensen. Je kan immers geen risico nemen als het gaat om hygiëne.

Medewerkers en bezoekers

Persoonlijke hygiëne – en dan met name handendesinfectie – verdient extra aandacht. Via de handen (bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden) worden namelijk gemakkelijk ziekten verspreid. Handendesinfectie richt zich op twee groepen: op de medewerkers die op het eigen bedrijf werkzaam zijn en bezoekers – met name bezoekers die van het ene naar het andere bedrijf gaan en op die manier ziekten kunnen overbrengen.

Verschillende manieren van handendesinfectie

Er bestaan verschillende toepassingen van handendesinfectie. Ten eerste kan er gebruik gemaakt worden van een desinfectiemiddel voor natte handen, wat geschikt is voor het wassen van de handen aan bijvoorbeeld een wastafel. Daarnaast bestaat er desinfectiemiddel voor droge handen dat gebruikt kan worden zonder water, wat handig is voor gebruik tijdens gewaswerkzaamheden. Tot slot kan je de handendesinfectie ook integreren in een entreepoort of in een compleet hygiënestation waarin handen en voeten tegelijkertijd worden gereinigd en ontsmet.
 

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Om de handen goed te kunnen desinfecteren, is het belangrijk dat je ze eerst reinigt. Door de handen te wassen met handzeep, verwijder je de vuil- en vetlaag van de handen, zodat het desinfectiemiddel vervolgens de bacteriën op de handen kan bereiken. Een desinfectiemiddel verwijdert deze vet- en vuillaag niet, waardoor alleen desinfecteren (dus zonder eerst te reinigen) weinig effect heeft.Meer informatie over handenontsmetting

Heb je vragen over bedrijfshygiëne, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jasper Verhoeven Over Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Gerelateerde artikelen
Do not delete this link