Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Welke soorten groeiregulatoren zijn er?

GroeiregulatorenGroeiregulatoren zijn middelen die de groei van planten kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld de ontwikkeling van wortels, stengels en bladeren en vrucht- en zaadontwikkeling. Ze bevatten van nature voorkomende of chemisch gesynthetiseerde actieve stoffen die een regulerende functie hebben tijdens de ontwikkelingen van een plant. Juist gebruik van groeiregulatoren zorgt voor een beter eindproduct en daarmee voor een hogere marktwaarde van dit eindproduct. Er zijn vier verschillende soorten groeiregulatoren die ieder een andere uitwerking hebben op een gewas: bloeibevordering, groeiregulatie, beworteling en afrijping. In dit artikel geven onze specialisten je meer uitleg over de verschillende soorten groeiregulatoren.

Bloeibevordering

In planten zijn de zogenaamde planthormonen 'gibberellinen' betrokken bij verschillende biologische processen, zoals de celstrekking (stengelgroei), bloei (positief of negatief), vruchtzetting, spruiting en zaadkieming. Bij een tekort of afwezigheid van gibberellinen treedt bij sommige plantensoorten dwerggroei op. In veel teelten worden daarom synthetische gibberellinen gebruikt om de celstrekking te verhogen of de bloei te vervroegen. Dit zijn groeiregulatoren voor bloeibevordering. Lage concentraties hebben soms al een groot effect. Andersom kunnen hoge concentraties echter juist een remmende werking hebben.

Groeiregulatie

Om planten een compactere of juist minder compacte vorm te geven, wordt veelal gebruik gemaakt van groeiregulatoren die zorgen voor groeiremming of groeistimulatie. De celstrekking van bloemen en planten wordt geremd of gestimuleerd, zodat zij minder of juist meer lengtegroei vertonen. Hierdoor is de groei van de plant en bloemstelen naar eigen inzicht te beïnvloeden. Ook ontstaat er een gelijkmatigere bloei en wordt vertakking gestimuleerd.

Beworteling

Veel teeltproblemen ontstaan doordat de gebruikte stekken niet genoeg wortels vormen en daardoor van minder goede kwaliteit zijn. Door een groeiregulator te gebruiken die beworteling stimuleert, vormen stekken sneller en gelijkmatiger betere wortels. Hierdoor kunnen de stekken beter water en voedingsstoffen opnemen, meer energie aanmaken en hebben ze een grotere weerbaarheid tegen ziektes.

Afrijping

Wanneer een product tijdens de teelt achterblijft in rijping, kan je een groeiregulator voor afrijping inzetten. Dit zijn stress- of verouderingshormonen waarmee je het product in korte(re) tijd klaarmaakt om te oogsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afrijpen van groene tomaten.

Proefbehandeling

Om de werkzaamheid en verdraagzaamheid van een gewas te testen, raden wij aan om altijd eerst een proefbehandeling uit te voeren voordat je een groeiregulator toepast binnen heel het gewas. Laat je van tevoren ook altijd goed adviseren door een gewasbeschermingsspecialist.Vragen over groeiregulatoren

Heb je vragen over het gebruik van groeiregulatoren, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Hoe kies je de juiste hulpstoffen?
- Gebruiksinformatie over gewasbeschermingsmiddelen
- Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen
- Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?
- Toelating gewasbeschermingsmiddelen
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Veelgestelde vragen aan onze specialistenDo not delete this link