Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is de gewasbeschermingsmonitor?

Wat is de gewasbeschermingsmonitor?

Wat is de gewasbeschermingsmonitor?
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 02-10-2019

Het bekende Gewasbeschermingsplan is vervangen door de Gewasbeschermingsmonitor. Vooraf hoeft dus geen gewasbeschermingsplan meer te worden opgesteld, maar er moet gedurende het teeltseizoen worden bijgehouden welke daadwerkelijk getroffen maatregelen op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming genomen zijn en welke middelen toegepast zijn. De registratie hiervan, wat al deels verplicht was, kan nu o.a. door middel van de Gewasbeschermingsmonitor. Via deze weg kan een teler de toepassing van geïntegreerde gewasbescherming helder in beeld brengen en zo de maatregelen voor het volgende jaar beter te onderbouwen. Ook helpt het toezichthouders om naleving hiervan te controleren. 

De gewasbeschermingsmonitor is vormvrij. Dit biedt telers de ruimte om aan te sluiten op de beschikbare managementinformatie- en teeltregistratiesystemen waarmee veel telers werken. De leveranciers daarvan hebben de programma’s veelal aangepast aan de Gewasbeschermingsmonitor en deze zijn dan ook toegerust op deze werkwijze. Indien je gebruikmaakt van een registratie- of certificatiesysteem, check dan of onderstaande aspecten worden meegenomen in de registratie, zodat je voldoet aan de eisen van de Gewasbeschermingsmonitor. Zo ja, dan hoef je de Gewasbeschermingsmonitor zoals wij hem verstrekken niet te gebruiken - dit is slechts een voorbeeld. Je kan deze wel gebruiken om het huidige registratiesysteem aan te vullen indien nodig. 


Verplichte aspecten gewasbeschermingsmonitor

Onderstaande aspecten dienen te zijn meegenomen in de registratie:
  • Teeltfrequentie en voorvrucht, door middel van een vruchtwisselingsplan.
  • Rassenkeuze en uitgangsmateriaal, aandacht voor: resistente/tolerante cultivars en standaard- of gecertificeerd zaai- en plantgoed.
  • Monitoring van schadelijke organismen in het gewas.
  • Gebruik van waarschuwing-, advies- en beslissingsondersteunende systemen gericht op tijdig signaleren van toenemende ziektedruk.
  • Toegepaste biologische, fysische en mechanische gewasbeschermingsmaatregelen, waaronder de inzet van biologische bestrijders en mechanische onkruidbestrijding.
  • Keuze van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen op basis van risico’s voor mens en milieu (gebruikte gewasbeschermingsmiddelen moeten bijgehouden worden conform artikel 67 van verordening (EG) nr. 1107/2009).
  • Emissiebeperkende maatregelen, inclusief toedieningstechnieken.
  • Resistentiemanagement bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Overige maatregelen die hebben bijgedragen aan het verminderen van het gebruik van chemische middelen.
  • Oordeel over het succes van de toegepaste beheersmaatregelen.Digitaal in te vullen

Zoals eerder genoemd, is de gewasbeschermingsmonitor vormvrij. Royal Brinkman heeft een gewasbeschermingsmonitor ontwikkeld die digitaal in te vullen is. Dit voorbeeld biedt telers extra gemak. Je kan het PDF-bestand downloaden via bovenstaande button en op je computer opslaan. Zo kan je de registratie niet kwijtraken en heb je een duidelijk en compleet overzicht. 

Tip: maak gebruik van de functionaliteit 'Statistieken' om de gewasbeschermingsmonitor eenvoudig en snel in te kunnen vullen. Deze functionaliteit biedt namelijk in een oogopslag inzicht in het gebruik- en bestelbedrag in een bepaalde periode. 
Vragen over de gewasbeschermingsmonitor

Heb je vragen over (geïntegreerde) gewasbescherming of de gewasbeschermingsmonitor? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link