Shop
Kennisbank
Gewasbescherming & desinfectie
Wat is geïntegreerde gewasbescherming?Wat is geïntegreerde gewasbescherming?

Geschreven door Luc Kurris | Laatste update: 11-07-2016
Consumenten krijgen steeds meer belangstelling voor biologisch geteelde producten en onderwerpen als duurzaamheid, milieu en voedselveiligheid spelen een steeds grotere rol in hun aankoopbeslissing. De inzet van biologische gewasbescherming - waaronder natuurlijke vijanden en natuurlijke bestrijdingsmiddelen - speelt hierop in: dit is niet of nauwelijks gevaarlijk bij toepassing. Maar soms is deze aanpak alleen niet voldoende. Veel telers kiezen daarom voor geïntegreerde gewasbescherming, waarbij een combinatie gemaakt wordt van biologie en chemische gewasbescherming.
Het doel van geïntegreerde gewasbescherming
Het doel van geïntegreerde gewasbescherming, is het tegengaan van resistenties tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen, zodat het beperkte chemische middelenpakket zo lang mogelijk effectief blijft. Daarnaast is geïntegreerde gewasbescherming minder belastend voor het milieu dan een volledig chemische gewasbeschermingsstrategie.
Stappenplan geïntegreerde gewasbescherming
Geïntegreerde gewasbescherming bestaat uit drie stappen:
- Preventie: om ziekten, plagen en onkruiden in het gewas zo veel mogelijk te voorkomen, moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden. Denk hierbij aan rassenkeuze, vruchtwisseling, bedrijfshygiëne en goed uitgangsmateriaal, bemesting, irrigatie, vanggewassen, tussenteelt en het stimuleren van natuurlijke vijanden.
- Waarnemen: door gegevens te verzamelen en metingen uit te voeren, kan bepaald worden of de biologische gewasbescherming effectief genoeg is, of dat er ingegrepen dient te worden met chemische gewasbescherming. Hiervoor kan je gebruik maken van vangplaten en bodemmonsters.
- Ingrijpen: wanneer uit de waarnemingen blijkt dat ingrijpen noodzakelijk is, dan dienen er chemische gewasbeschermingsmiddelen ingezet te worden.