Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming  Desinfectie  Desinfectie met schuim


Wat zijn de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim?

De voordelen van desinfectie met schuimHet schoonmaken van de kas kan met behulp van chemische desinfectie met schuim. Bij vloeibare reiniging- en desinfectiemiddelen is de effectiviteit van het product altijd afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Terwijl een teler de concentratie nog kan beïnvloeden, is dit bij de inwerktijd niet het geval. Deze is afhankelijk van de toepassingstechniek en klimaatomstandigheden. Met schuim als reiniging- of desinfectiemethode kan je ook de inwerktijd beïnvloeden. In dit artikel zet onze specialist de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim op een rij.
 

Voordelen van schuim

Steeds vaker maken kwekers gebruik van reiniging- en desinfectiemiddelen in schuimvorm. Het gebruik van schuim heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van vloeibare desinfectiemiddelen:
  • Schuim verlengt de inwerktijd van een reiniging- of desinfectiemiddel en daarmee de effectiviteit van de behandeling, doordat het een veel groter hechtvermogen heeft dan een niet-schuimend middel. Dit hechtvermogen zorgt ervoor dat het product minder snel afvloeit, waardoor schuim ook geschikt is voor het reinigen of desinfecteren van verticale oppervlaktes zoals kasgevels.
  • Het kruipende vermogen van schuim zorgt ervoor dat moeilijk te bereiken oppervlaktes, hoeken en kieren behandeld kunnen worden.
  • Schuim is een veiligere keuze, omdat er bij het gebruik van schuim minder aerosol (kleine vloeistofdruppels) wordt gevormd.

Verschillende producten voor verschillende toepassingen

Er zijn verschillende producten die in schuimvorm kunnen worden toegepast. Iedere vorm van vervuiling vraagt om een ander product voor reiniging en/of desinfectie. 
  • Voor de reiniging van plantensappen en organische vervuiling gebruik je Menno Hortisept Clean Plus.
  • Voor het bestrijden van algen en bacteriën gebruik je Menno ter forte.
  • Voor brede ontsmetting ter bestrijding van alle plant pathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden gebruik je Menno florades.Hulpmiddelen voor schuimtoepassingen

Om een reinigings- of desinfectiemiddel in schuimvorm toe te passen, kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen: een Menno desinfectiespuit, een schuimpistool of een V1K mobiele reinigingsunit. Welk hulpmiddel je het beste kan gebruiken, is afhankelijk van (de grootte van) het te behandelen oppervlak. 

Benodigdheden

Schuimvormende technieken

Voor het beste kwaliteit schuim is het noodzakelijk dat er aan een aantal eisen wordt voldaan. De eerste stap is het controleren en eventueel schoonmaken van de tank. In de tank hoort geen restvloeistof te zitten van andere producten, deze kunnen namelijk effect hebben op de pH waarde. De waterkwaliteit heeft ook invloed op het schuim. Maak gebruik van regen- of osmosewater. Wanneer dit niet beschikbaar is, en er gebruik wordt gemaakt van ander water (bijvoorbeeld leidingwater) controleer dan vooraf de pH waarde hiervan. Deze waarde hoort ±pH 6 te zijn, dit kan bereikt worden door (bijv. leidingwater) aan te zuren tot een iets neutralere pH. Dit bespaart op uw productverbruik. Hoe lager de EC (zoutgehalte) hoe beter het schuim. Voor het schuimpistool wordt een druk van de pomp van 30-45 bar aanbevolen. Er hoeft geen schuimvormend middel toegevoegd te worden, de producten Menno Ter Forte, Hortiseptclean PLUS, Menno Florades is van zichzelf schuimvormend bij een voldoende hoge concentratie. Voor Mennno Florades geldt dat de activiteit gewaarborgd is bij een pH van 3,5 – 4. Mocht de pH verhoogt zijn door vervuiling, dan kunt u eenvoudig extra Menno Florades toevoegen tot opnieuw een pH waarde van 3,5-4 bereikt is.

specialisten desinfectie
Meer informatie over reiniging en desinfectie met schuim
Heb je vragen over desinfectie met schuim, chemische desinfectie of wil je een advies? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen danzo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Handenontsmetting in de tuinbouw
- Hoe voer ik een desinfectiescan uit?
- Hoe start ik hygiënisch mijn nieuwe teelt?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten

Do not delete this link