Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Columns Gewasbescherming    Closer

Closer | Sterk en snel insecticide tegen zuigende insecten

Closer
Geschreven door Roy Verlinden | Laatste update: 08-06-2020

De afgelopen jaren zijn er veel gewasbeschermingsmiddelen uit de handel verdwenen. Daardoor moeten telers zich redden met een steeds beperkter middelenpakket. Tel daarbij op dat plagen vaak een resistentie opgebouwd hebben tegen de middelen die nog wél toegelaten zijn en je kunt je voorstellen dat een plaagvrije teelt soms wel een utopie lijkt. Gelukkig is daar nu Closer! Inmiddels heeft dit sterke insecticide in verschillende vruchtgroenten (Cucurbitaceae en Solanaceae) zijn sporen ruimschoots verdiend. 

Geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie

Doordat veel chemische middel verdwijnen, zijn steeds meer telers de afgelopen jaren overgestapt op een geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie. Hiermee wordt chemie gecombineerd met natuurlijke vijanden. Gewasbeschermingsspecialist Roy Verlinden: ‘Sommige plagen zijn niet compleet te bestrijden met natuurlijke vijanden. Chemisch ingrijpen met een sterk middel is dan weleens nodig, maar het gevaar is dat je hiermee de populatie natuurlijke vijanden ook afdoodt. Het voordeel van Closer is dat dit middel veilig is voor de meeste natuurlijke vijanden.’

Wat Closer uniek maakt, is de werkingswijze. Het is op dit moment het enige gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof Sulfoxaflor, ook wel bekend onder de merknaam Isoclast™ active. Deze werkzame stof valt onder een nieuwe chemische subgroep: de sulfoximines. Hierdoor is Closer op dit moment resistentievrij en dus zeer effectief.

Systemische & translaminaire werking

Ook de combinatie van de systemische en translaminaire werking zorgt voor een hoge effectiviteit van het middel. De systemische werking zorgt ervoor dat het middel via het plantensap in alle delen van de plant terecht komt: van het blad tot aan de groeipunten. Doordat Closer tegelijkertijd een translaminaire werking heeft, zakt het ook naar de onderkant van het blad. Zo komen ook insecten aan de onderzijde van het blad in aanraking met het middel. Op die manier is het gewas volledig beschermd. 

Zacht voor natuurlijke vijanden én voor het gewas

Joan van den Beuken, van (mini)komkommerkwekerij Dubbroek bv in Baarlo, beaamt wat Roy Verlinden hierboven zegt. “Met biologische bestrijding hebben we witte vlieg, trips en spint hier goed onder controle, maar we houden last van luizen en wantsen. Op advies van specialist Roy Verlinden zijn we vorig jaar gestart met bijsturing met Closer. Wij zien goede resultaten na een behandeling met Closer op de bestrijding van de boterbloemluis en de katoenluis. Gelukkig pakt Closer ook wantsen mee.” Joan beaamt dat Closer zacht is voor natuurlijke vijanden én voor het gewas. “Natuurlijk is elke chemische bespuiting in principe een nadeel, maar ik vind het een vriendelijk middel en ben positief over het resultaat. In de combinatie met biologie zien we geen negatief effect na een behandeling op de natuurlijke vijanden in het gewas.”

Joan van den Beuken zegt dat het belangrijk is om een behandeling met Closer goed te timen. “Wij mogen in komkommer het middel twee keer per jaar toepassen in een bepaalde dosering. Daarom is het belangrijk om op het juiste moment, in de juiste dosering te handelen.” Het middel Closer werkt opwaarts systemisch en translaminair, wat betekent dat de werkzame stof het blad intrekt en zich naar de groeipunten van het gewas begeeft. Joan: “Uiteraard proberen we het gewas goed te raken. In de hogedraad komkommerteelt zitten de luizen verspreid over het hele gewas maar de wantsen bovenin en dus moeten we ook door de koppen spuiten. Met één specifieke soort wantsen hebben we nog wel een uitdaging want de soort Nezara is een hardnekkige. Het grote voordeel is dat Closer een veiligheidstermijn heeft van één dag, dat is voor ons goed werkbaar. We zijn dus erg positief over Closer.”

Gerelateerde artikelen


Vraag het een specialist!
Wil je meer informatie over het bestrijden van bladluis of een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Roy Verlinden via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Roy VerlindenOver Roy Verlinden

Roy Verlinden, Productspecialist gewasbescherming groenteteelt bij Royal Brinkman. 'Ik heb veel praktijkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven in de groenteteelt. Zo heb ik geleerd om praktisch te denken en me in telers en hun uitdagingen op het gebied van gewasbescherming te verdiepen. Hierdoor ben ik ook eerlijk in mijn advies: ik ga niet voor de marge, maar voor een strategie die het probleem van de teler oplost.’ 


Do not delete this link