Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is het CDG keurmerk?

Wat is het CDG keurmerk?

Wat is het CDG keurmerk?
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 01-04-2019

Geen enkel bedrijf mag zomaar gewasbeschermingsmiddelen inkopen of verkopen zonder CDG-certificaat. Ook Royal Brinkman is in het bezit van het wettelijk verplichte CDG-certificaat. Hierdoor zijn wij bevoegd om gewasbeschermingsmiddelen te leveren aan klanten die in bezit zijn van een spuitlicentie. Maar aan welke eisen moet een CDG-gecertificeerd bedrijf precies voldoen? Dat vertellen we je in dit artikel.  


Waar staat CDG voor? 

CDG is de afkorting voor Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen. Het is een kwaliteitssysteem waarin alle eisen staan waaraan een bedrijf moet voldoen dat handelt in gewasbeschermingsmiddelen. Voldoet het bedrijf aan alle eisen, dan pas komt het in aanmerking voor het CDG-certificaat.


Stichting CDG 

De Stichting CDG is een initiatief van de overheid. Het doel van de stichting is simpel: zorgen dat alle distribuanten van gewasbeschermingsmiddelen de afgesproken eisen van het CDG-certificaat naleven. Op de website van de stichting vind je in het register alle gecertificeerde distribuanten.


Aan welke eisen moeten distribuanten voldoen volgens het CDG certificeringschema?

In het certificeringsschema zijn globaal een aantal eisen opgenomen waar iedere distribuant aan moet voldoen, waaronder:
- Goede administratie: alle inkopen, verkopen en voorraden moeten nauwkeurig bijgehouden worden om de diverse stromen van in- en uitgaande goederen te kunnen aantonen. 

- Verantwoord werken: het personeel dient verstand te hebben van gewasbeschermingsmiddelen. Indien medewerkers nog niet beschikken over de benodigde kennis, dient het bedrijf een opleidingsplan op te stellen waarin staat welke opleidingen er gevolgd moeten worden. Ook moet het bedrijf voldoen aan alle wet- en regelgeving. Denk hierbij aan de benodigde vergunningen, een calamiteitenplan en een inspectierapport voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. 

- Verbetermanagement: het bedrijf dient zelf controles uit te voeren om te monitoren of er aan alle regels wordt voldaan en of er veilig wordt gewerkt. Is dit niet het geval, dan dient het bedrijf zelf op actieve wijze actie te ondernemen om dit te verbeteren.
 

CDG controle

Om de kwaliteit te waarborgen, vindt er vanuit de Stichting CDG jaarlijks een controle plaats, ook wel audit genoemd, waarin de hoofdvestiging en een deel van de overige vestigingen worden geïnspecteerd. Tijdens deze controle wordt gecontroleerd of het bedrijf nog steeds voldoet aan alle eisen die bij dit systeem horen. Eens per drie jaar vindt er een uitgebreide CDG audit plaats voor de herbeoordeling en uitgave van een nieuw certificaat. 


Actieve brengplicht

Als onderdeel van het kwaliteitssysteem moeten CDG-gecertificeerde bedrijven voldoen aan de actieve brengplicht. Dit houdt in dat de distributeur proactief veiligheidsbladen moet meesturen wanneer er gewasbeschermingsmiddelen verkocht worden aan een professioneel bedrijf. 
Klanten van Royal Brinkman kunnen onder ‘Mijn Royal Brinkman’ een overzicht vinden van alle veiligheidsbladen van producten die zij in de afgelopen 12 maanden hebben gekocht. Wanneer een veiligheidsblad wordt geüpdatet, krijg je hier een melding van. Op deze manier ben je altijd op de hoogte heb je altijd het meest recente veiligheidsblad ter beschikking. 

Meer informatie over het CDG keurmerk

Heb je vragen over het CDG keurmerk of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link