Wat zijn biostimulanten?

Wat zijn biostimulanten?Voor het versterken van gewassen worden steeds vaker biostimulanten gebruikt. Dit zijn producten die effect hebben op met name de groei en de weerstand van planten. Biostimulanten hebben de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze – in tegenstelling tot veel gewasbeschermingsmiddelen – geen schadelijke stoffen bevatten, waardoor ze passen binnen een geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie. In dit artikel geven onze specialisten uitleg over biostimulanten.

Hoe werken biostimulanten?

Biostimulanten zijn dus producten die de groei en weerstand van planten positief beïnvloeden, met als gevolg een lagere plaag- en ziektedruk in het gewas en/of een hogere opbrengst. Dit doen ze door het gewas toleranter te maken tegen abiotische stress, maar ook door het wortelmilieu te versterken en zo de opname van voedingsstoffen te verhogen. Dit zorgt uiteindelijk voor een kwaliteitsverbetering van het gewas. 

De voordelen van biostimulanten

Het gebruik van biostimulanten heeft een aantal voordelen:
  • Ze zorgen voor een meer weerbare teelt.
  • Ze zorgen voor een sterker wortelmilieu van het gewas, wat leidt tot een betere oogst.
  • Biostimulanten hebben geen neveneffecten op natuurlijke vijanden en kunnen daarom ingezet worden in een geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie.
  • De ecologische voetafdruk van biostimulanten is veel lager dan die van de meeste gewasbeschermingsmiddelen. 
  • Er blijft geen residu over met het gebruik van biostimulanten, waardoor het gebruik geen invloed heeft op het residulimiet. 

Let wel op: biostimulanten zijn geen gewasbeschermingsmiddelen en hebben daardoor geen directe werking tegen ziektes en plagen. Ze werken preventief door het gewas te versterken, maar zullen bij een hoge ziekte- of plaagdruk niet direct de ziekteverwekkers uitschakelen.  

Soorten biostimulanten

Er zijn verschillende soorten biostimulanten. Deze zijn onder te verdelen in vijf categorieën:
  • Groeistimulatoren: dit zijn producten op basis van hormonen, zoals gibberellinezuur en aminozuren. Ze hebben invloed op de ontwikkeling van specifieke plantdelen, zoals de wortels, bladeren, knoppen, vruchten en/of bloemen. 
  • SNA: dit zijn stimulanten van de natuurlijke afweer (SNA). Deze producten activeren het natuurlijke afweersysteem van de plant, waardoor dit sterker is. 
  • Osmoseregulatoren: deze producten bevatten moleculen die stress in de plant verlagen die ontstaat als gevolg bij watergebrek. 
  • Antioxidanten: deze producten verminderen het effect van vrije radicalen op de plant. Vrije radicalen kunnen onder andere schade aanrichten aan het gewas door celwanden af te breken of het chlorofyl te beschadigen. 
  • Biofungiciden: deze producten weren de schadelijke pathogene schimmels in de grond of in het substraat. Dit doen ze door de stoffen waarmee de schimmels zich voeden uit de bodem op te nemen, waardoor de schimmels zich niet verder kunnen ontwikkelen. 
Luc, Kees en Jan
Vragen over biostimulanten
Heb je vragen over het gebruik van biostimulanten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.