Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie    Wat zijn biostimulanten?


Wat zijn biostimulanten?

Wat zijn biostimulanten?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 21-01-2021

Voor het versterken van gewassen worden steeds vaker biostimulanten gebruikt. Dit zijn producten die effect hebben op met name de groei en de weerstand van planten. Biostimulanten hebben de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Deze producten zijn van natuurlijke oorsprong, waardoor ze beter passen binnen een geïntegreerd gewasbeschermingssysteem. In dit artikel geven onze specialisten uitleg over biostimulanten.


Hoe werken biostimulanten?

Biostimulanten zijn dus producten die de groei en weerstand van planten positief beïnvloeden. Dit doen ze door het gewas toleranter te maken tegen abiotische stress (denk bijvoorbeeld aan droogte- of warmtestress) en door stoffen om te zetten naar voor de plant makkelijk opneembare voedingsstoffen. Dit zorgt uiteindelijk voor een kwaliteitsverbetering van het gewas. 
Let op: biostimulanten hebben geen effect op biotische stress (oftewel ziektes en plagen). 


De voordelen van biostimulanten

Het gebruik van biostimulanten heeft een aantal voordelen:
  • Ze zorgen voor een weerbaardere plant;
  • Ze zorgen voor een verbeterde opname van voedingselementen;
  • Ze kunnen een bijdrage leveren aan een sterker wortelmilieu van het gewas, wat kan leiden tot een betere oogst;
  • Biostimulanten hebben geen neveneffecten op natuurlijke vijanden en kunnen daarom ingezet worden in een geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie;
  • Biostimulanten hebben een kleine ecologische voetafdruk;
  • Er blijft geen MRL over bij het gebruik van biostimulanten, waardoor ze geen invloed hebben op de MRL. 

Let wel op: biostimulanten zijn geen gewasbeschermingsmiddelen en hebben daardoor geen directe werking tegen ziektes en plagen. Ze werken preventief door het gewas te versterken, maar zullen bij een hoge ziekte- of plaagdruk niet direct de ziekteverwekkers uitschakelen.  


Soorten biostimulanten

Biostimulanten kunnen dus op drie verschillende uitwerkingen hebben:
  • Ze kunnen abiotische stress verminderen. 
  • Ze kunnen zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen door de plant. 
  • Ze kunnen kunnen bijdragen aan de verbetering van de algehele kwaliteit van de plant. 

Gerelateerde producten

Opslag biostimulanten

Bij het gebruik van biostimulanten moet natuurlijk ook worden nagedacht over de opslag van de producten. Bij veel gewasbeschermingsmiddelen heeft men te maken met een toelatingsnummer, wat ook een speciale manier van opslag met zich meebrengt. In tegenstelling tot deze chemische producten, hebben biostimulanten geen toelatingsnummer. Dit betekent dat deze middelen ook niet opgeslagen hoeven te worden in de chemiekast. In de praktijk zien we dit nog regelmatig gebeuren, wat naar onze mening zonde is van de beperkte ruimte in een chemiekast.

Het is bij biostimulanten belangrijk om het etiket te raadplegen. Hier staat informatie op over verschillende dingen, waaronder de werking van het product, de aanbevolen dosering, de toepassing en een aantal veiligheidsaspecten. Zo kan er bijvoorbeeld op staan wat de geschikte temperatuur is om het product op te slaan, maar ook wat voor risico's het product kan opleveren in de omgeving. 
Met deze informatie kan niet alleen het maximale uit het product worden gehaald, maar biedt het ook extra zekerheid m.b.t. veiligheid. 

Voor aanvullende informatie over het product kan natuurlijk altijd het SDS worden geraadpleegd.

Video

  • Bekijk de video voor meer informatie over de toelatingen en opslag van biostimulanten.


Vragen over biostimulanten

Heb je vragen over het gebruik van biostimulanten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link