Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe werkt bestuiving met hommels?

Hoe werkt bestuiving met hommels?

Hoe werkt bestuiving met hommels?
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 08-11-2022

Bestuiving is cruciaal voor een goed en gezond gewas: zonder bestuiving komen de meeste gewassen namelijk niet of niet optimaal tot ontwikkeling. De meeste tuinbouwgewassen (met name tomaat, paprika, aubergine, courgette, aardbei en meloen) zijn afhankelijk van insecten (bijvoorbeeld hommels) voor het overbrengen van stuifmeel, maar de planten die in een kas staan, zijn onbereikbaar voor wilde bestuivers. Daarom moet bestuiving op een andere manier plaatsvinden. Vroeger werd dit gedaan met tomatentrillers, maar tegenwoordig maken tuinbouwbedrijven hiervoor steeds vaker gebruik van hommels. Bestuiven met behulp van hommels is namelijk veel minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper.


Wat is bestuiving?

Bestuiving is het transport van stuifmeel waarbij dit wordt overgedragen van de meeldraden naar de stamper van de bloem. Dit kan plaatsvinden via insecten, zoals bijvoorbeeld hommels of bijen.


Effectieve bestuiving

De lagere kosten zijn niet het enige voordeel van de inzet van hommels. Hommels zorgen ook voor een effectievere bestuiving, wat leidt tot een hogere kwaliteit van de vrucht en daardoor tot een hogere opbrengst. Bestuiving zorgt namelijk voor een betere ontwikkeling van het gewas en dus voor de groei van meer, grotere en beter gevormde vruchten. Verder leidt een goede bestuiving tot sneller rijpende vruchten, waardoor de oogstperiode korter wordt en er dus vaker geoogst kan worden.



Hommelsoorten

Hommels behoren tot de bijachtigen en zijn insecten. Wereldwijd worden verschillende hommelsoorten gebruikt voor de bestuiving van bloemen en planten. In Europa wordt over het algemeen vaak gekozen voor de Bombus terrestris, ook wel aardhommel genoemd. Daarnaast kennen we in Nederland ook de steenhommel, akkerhommel, weidehommel en tuinhommel. De keuze van een hommelsoort hangt af van verschillende criteria. Een belangrijke criteria is bijvoorbeeld dat de soort geschikt moet zijn voor de bestuiving van verschillende gewassen zoals tomaten, komkommers en aubergines.  


Hommelvolk

Een standaard hommelvolk bevat een hommelnest met een actieve koningin en een groeiend hommelvolk. De koningin bestuurt het volk met behulp van werksters, die uitvliegen om stuifmeel te verzamelen voor de larven (die daarbij zorgen voor bestuiving) en werksters die binnenblijven om het nest te bouwen en de larven te verzorgen en te voeden. Een standaard hommelvolk bestaat uit een gemakkelijk te hanteren kartonnen doos met een goed ventilatiesysteem. In de doos is een hokje met hommelnest geplaatst en een reservoir met suikerwater, waar de hommels voeding uit halen via een lont.


Bestuiving met hommels in groenteteelt en fruitteelt

Hommels kunnen worden ingezet voor bestuiving in verschillende teelten in de glastuinbouw, zowel in de groente- als in de fruitteelt. In de volgende teelten in de glastuinbouw kunnen hommels worden ingezet. Klik op onderstaande teelten voor meer informatie over hommels in de groenteteelt en fruitteelt. 


Hommels voor de groenteteelt

Hommels voor de fruitteelt


 

___

Whitepaper: 'Effectieve bestuiving met hommels'

Hommels


Bestuiving: cruciaal voor een gezond en sterk gewas. En met hommels heb je bijzonder efficiënte bestuivers in de kas. Zeker als je zorgt voor de juiste omstandigheden. Met ons gratis whitepaper heb je alle tips en tools in handen voor een optimale bestuiving. Met kortere oogstperiodes, meer en betere vruchten en een hogere opbrengst als gevolg.

Download




Meer informatie over bestuiving met hommels

Onze productspecialisten kunnen je adviseren over de juiste inzet van hommels binnen je gewas. Heb je vragen aan hen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 





Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”






Do not delete this link