Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie

Een advies nodig? Via de Kennisbank heb je alle antwoorden bij de hand. Of je nu op zoek bent naar signalerings- en bestrijdingstips voor verschillende ziektes en plagen, of uitgebreide stappenplannen voor het verbeteren van de bedrijfshygiëne: online staan onze specialisten 24/7 voor je klaar.

Heb je vragen? Stel deze dan eenvoudig en snel via het contactformulier.
 • Welke ziektes zijn er?

  Ziektes kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Veelal veroorzaken zij rot en verwelking, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat een plant volledig afsterft. Iedere ziekte vraagt om een specifieke bestrijding.

  Lees meer
 • Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

  Bacteriën en virussen zijn de belangrijkste ziekteverwekkers in de tuinbouw en kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Er wordt vaak gedacht dat bacteriën en virussen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval.

  Lees meer
 • Welke plagen zijn er?

  Plagen vormen een grote bedreiging voor gewassen, omdat zij veel schade kunnen veroorzaken. Het is daarom van belang dat je een plaag in het gewas tijdig weet te signaleren.

  Lees meer
 • Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

  Wanneer je werkt met gewasbeschermingsmiddelen, is het van belang dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Onbeschermd werken met gewasbeschermingsmiddelen kan namelijk leiden tot gezondheidsrisico's.

  Lees meer
 • Hoe kies je een spuitmasker?

  Wanneer je werkzaamheden uitvoert waarbij je in aanraking komt met nevel of fijnstof, is het gebruik van het juiste masker en de juiste filters van groot belang.

  Lees meer
 • Hoe moet je spuitvloeistof aanmaken?

  Bij het aanmaken van spuitvloeistof is de kans op blootstelling het grootst, omdat je met de geconcentreerde stof werkt. Daarom is het van belang dat je dit op een veilige manier doet.

  Lees meer
 • Hoe moet je handelen bij vergiftiging?

  Wanneer iemand vergiftiging door gewasbescherming oploopt, dien je het slachtoffer allereerst veilig te stellen. Neem daarna contact op met een arts en hou de verpakking van het product bij de hand.

  Lees meer
 • Spuitadvieskaarten

  Op de spuitadvieskaarten vind je samengevat per plaag de toegelaten middelen, de chemische groep, de werkzame stof, de toedieningstechniek, de dosering en eventuele verdere informatie.

  Lees meer
 • Hoe bereken je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof?

  Om de hoeveelheid restvloeistof te beperken, is het belangrijk dat je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof zo nauwkeurig mogelijk berekent. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt op jaarbasis ook geld.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste hulpstoffen?

  Hulpstoffen verhogen de effectiviteit van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ze zijn verwerkt in de formulering van een middel, of kunnen los aan de spuitoplossing worden toegevoegd.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste opnameverbeteraar?

  Opnameverbeteraars zorgen ervoor dat gewasbeschermingsmiddelen beter opgenomen worden in de plant. Dit kan tot een sterke verbetering van de werkzaamheid leiden.

  Lees meer
 • Wanneer gebruik je een uitvloeier?

  Gewasbeschermingsmiddelen worden vaak in combinatie met een uitvloeier gebruikt. Een uitvloeier verlaagt de oppervlaktespanning van een druppel. Op die manier kan de spuitvloeistof zich goed over het blad verdelen.

  Lees meer
 • Welke soorten groeiregulatoren zijn er?

  Groeiregulatoren zijn middelen die de groei van planten kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld de ontwikkeling van wortels, stengels en bladeren en vrucht- en zaadontwikkeling. Zo zorgen ze voor een beter eindproduct.

  Lees meer
 • Kwaliteitverbetering met Dazide Enhance

  Groeiregulatoren helpen bij het optimaliseren van de groei van de teelt. Dazide Enhance is een groeiregulator dat speciaal ontwikkeld is voor de sierteelt. In dit artikel vertellen we je meer over de werking en voordelen van Dazide Enhance.

  Lees meer
 • Azatin, voor een natuurlijke bestrijding van trips

  Trips is een veelvoorkomende plaag in de tuinbouw. Azatin is een biologische insecticide voor de sierteelt. Het bestrijdt alle ontwikkelingsstadia van de plaag trips en heeft een nevenwerking op andere plagen.

  Lees meer
 • Een beter groeiende plant met Algan

  Een gezonde plant zonder gebreken; dat is waar een teler naar streeft. De groeistimulator Algan draagt daar aan bij. Lees hoe Algan daaraan bijdraagt in dit artikel.

  Lees meer
 • Wat zijn biostimulanten?

  Biostimulanten zijn producten die effect hebben op met name de groei en de weerstand van planten. Het gebruik van deze producten heeft meerdere voordelen voor de plant.

  Lees meer
 • Tips voor het ophangen van kweekzakjes in de kas

  Het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moeten houden als je kweekzakjes in gebruik neemt en ophangt. Op die manier zorg je namelijk voor de hoogste effectiviteit van het product.

  Lees meer
 • Hoe voorkom je knaagschade aan kweekzakjes?

  Zodra het kouder wordt, zoeken knaagdieren de warmte op in kassen. Hier gaan ze op zoek naar voedsel. Vaak gaan ze zich hierbij te buiten aan de kweekzakjes of –linten met roofmijten die in het gewas hangen.

  Lees meer
 • Hoe gebruik je feromonen?

  Feromonen worden steeds vaker ingezet als gewasbescherming. Er zijn verschillende soorten feromonen met ieder een eigen uitwerking: de ene werkt als lokstof, terwijl de ander juist een afstotende werking heeft.

  Lees meer
 • Wat zijn neveneffecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen?

  Niet ieder chemisch gewasbeschermingsmiddel kan gecombineerd worden met iedere natuurlijke vijand. Chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen namelijk neveneffecten hebben op de biologie.

  Lees meer
 • Welke soorten zwavel zijn er?

  Wanneer zwavel in contact komt met een schimmel, verstoort het de energiehuishouding in de schimmel, waardoor de schimmel sterft. Er zijn vijf soorten zwavel: zwavelgranulaat, pijpzwavel, stuifzwavel, spuitzwavel en ACS zwavel.

  Lees meer
 • Hoe werkt bestuiving met hommels?

  Bestuiving is cruciaal voor een goed en gezond gewas: zonder bestuiving komen de meeste gewassen namelijk niet of niet optimaal tot ontwikkeling. Voor bestuiving in de kas worden hommelvolken ingezet.

  Lees meer
 • Tips voor het gebruik van hommels

  Bij het gebruik van hommels heb je te maken met een levend product. Dit vraagt om een andere werkwijze. Onze specialisten geven tips voor het gebruik van hommels.

  Lees meer
 • Hoe moet je hommelkasten plaatsen?

  Hommels verspreiden zich in het gewas vanuit hommelkasten. Voor een zo effectief mogelijke bestuiving is het belangrijk om de hommelkasten op de juiste manier te plaatsen.

  Lees meer
 • Hoe gebruik je hommels in het najaar en in de winter?

  In het najaar en in de winter dien je bij het gebruik van hommels in een belichte teelt een aantal maatregelen te treffen om hommelsterfte te voorkomen. Het kunstlicht heeft namelijk invloed op het navigatievermogen van hommels.

  Lees meer
 • Hoe bescherm je hommels tegen warmte in de zomer?

  In het voorjaar en in de zomer is de zon erg sterk, waardoor de temperatuur in de kas toeneemt en de hommels in het gewas oververhit kunnen raken. Om hommelsterfte te voorkomen, dien je een aantal maatregelen te treffen.

  Lees meer
 • Hoe voer je hommels bij?

  Het grootste deel van het benodigde stuifmeel halen hommels uit de bloemen in het gewas, maar in sommige gevallen is deze hoeveelheid stuifmeel niet genoeg. In dat geval dien je de hommels bij te voeren.

  Lees meer
 • Hoe reinig je materialen?

  Vervuiling die ontstaat door plantresten, plantsappen, grond, stof en ander organisch materiaal hecht zeer sterk aan diverse oppervlakken. Een grondige reiniging is daarom van groot belang om hygiënisch te kunnen werken.

  Lees meer
 • Hoe reinig je de regenleiding?

  Een goede waterkwaliteit is voor een teler van enorm belang. Daarom is het belangrijk om de waterkwaliteit zo goed mogelijk te monitoren en te controleren. Eén van de onderdelen hiervan is het reinigen van de regenleiding.

  Lees meer
 • Hoe reinig je de teeltgoten? | Stappenplan

  De teeltwisseling is een belangrijk moment om de teeltgoten te reinigen, zodat je schoon kan starten met de nieuwe teelt en de ziekteverwekkers niet in de nieuwe teelt terecht komen.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste handzeep?

  Omdat medewerkers meerdere malen per dag hun handen wassen, is het niet alleen belangrijk dat een handzeep goed reinigt, maar ook dat je kiest voor een product wat de huid niet beschadigt.

  Lees meer
 • Desinfectie protocollen voor de tuinbouw

  In onze desinfectie protocollen staat stap voor stap beschreven welke hygiënemaatregelen er per teelt nodig zijn om de kas na het verwijderen van het oude gewas compleet te reinigen en desinfecteren.

  Lees meer
 • Hoe voer je een desinfectiescan uit?

  Om in kaart te brengen in hoeverre de hygiëne binnen je bedrijf op orde is, kan je gebruik maken van de desinfectiescan. Hiermee bepaal je in hoeverre er binnen bepaalde risicogebieden sprake is van een goede bedrijfshygiëne.

  Lees meer
 • Wat zijn de voordelen van desinfectie met schuim?

  Bij vloeibare reiniging- en desinfectiemethoden is de effectiviteit van het product altijd afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Met schuim kan je de inwerktijd van een middel beïnvloeden.

  Lees meer
Luc, Kees en JanVragen over gewasbescherming & desinfectie
Heb je vragen over gewasbescherming & desinfectie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Do not delete this link