Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie

Een advies nodig? Via de Kennisbank heb je alle antwoorden bij de hand. Of je nu op zoek bent naar signalerings- en bestrijdingstips voor verschillende ziektes en plagen, of uitgebreide stappenplannen voor het verbeteren van de bedrijfshygiëne: online staan onze specialisten 24/7 voor je klaar.

Heb je vragen? Stel deze dan eenvoudig en snel via het contactformulier.
 • Welke ziektes zijn er?

  Ziektes kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Veelal veroorzaken zij rot en verwelking, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat een plant volledig afsterft. Iedere ziekte vraagt om een specifieke bestrijding.

  Lees meer
 • Welke plagen zijn er?

  Plagen vormen een grote bedreiging voor gewassen, omdat zij veel schade kunnen veroorzaken. Het is daarom van belang dat je een plaag in het gewas tijdig weet te signaleren.

  Lees meer
 • Tips voor het signaleren en wegvangen van plagen

  Hoe eerder een plaag gesignaleerd wordt, hoe eerder je kan starten met het bestrijden van de plaag. Voor het signaleren en wegvangen van plagen bestaan verschillende signaleringsproducten.

  Lees meer
 • Hoe kun je knaagdieren weren en bestrijden?

  Knaagdieren kunnen een groot probleem vormen op glastuinbouwbedrijven: ze brengen schade aan in het gewas, kunnen allerlei ziektes, virussen, schimmels en bacteriën overdragen en vernielen ook elektriciteitskabels, leidingen en kweekzakjes.

  Lees meer
 • Tips voor het gebruik van kweekzakjes in de kas

  Voor het uitzetten van natuurlijke vijanden zijn verschillende methodes mogelijk. Eén van die uitzetmethodes is het ophangen van kweekzakjes. Het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moeten houden bij het gebruik van kweekzakjes, waaronder eventuele vraatschade door muizen.

  Lees meer
 • CABYV in komkommer herkennen en bestrijden

  Cucurbit aphid-borne yellows virus, ook wel bekend als CABYV, is een virus dat regelmatig voorkomt in de komkommerteelt. Het CABYV behoort tot de groep van polerovirussen.

  Lees meer
 • Spuitadvieskaarten

  Op de spuitadvieskaarten vind je samengevat per plaag de toegelaten middelen, de chemische groep, de werkzame stof, de toedieningstechniek, de dosering en eventuele verdere informatie.

  Lees meer
 • Hoe bereken je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof?

  Om de hoeveelheid restvloeistof te beperken, is het belangrijk dat je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof zo nauwkeurig mogelijk berekent. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt op jaarbasis ook geld.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste hulpstoffen?

  Hulpstoffen verhogen de effectiviteit van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ze zijn verwerkt in de formulering van een middel, of kunnen los aan de spuitoplossing worden toegevoegd.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste opnameverbeteraar?

  Opnameverbeteraars zorgen ervoor dat gewasbeschermingsmiddelen beter opgenomen worden in de plant. Dit kan tot een sterke verbetering van de werkzaamheid leiden.

  Lees meer
 • Welke soorten groeiregulatoren zijn er?

  Groeiregulatoren zijn middelen die de groei van planten kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld de ontwikkeling van wortels, stengels en bladeren en vrucht- en zaadontwikkeling. Zo zorgen ze voor een beter eindproduct.

  Lees meer
 • Hoe reinig je een spuitwagen?

  Na het uitvoeren van een bespuiting, is het van belang de gebruikte spuitwagen goed schoon te maken, zodat gewasbeschermingsmiddelen niet op plaatsen terecht komen waar ze niet gewenst zijn.

  Lees meer
 • Hoe vervoer je gewasbeschermingsmiddelen?

  Het vervoeren van chemische gewasbeschermingsmiddelen is onderhevig aan wetgeving (ADR). Aan welke onderdelen van de ADR-wetgeving je moet voldoen, is afhankelijk van de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die je vervoert.

  Lees meer
 • Wintercheck voor de tuinbouw

  Wanneer de winter voor de deur staat, wordt het tijd om je bedrijf voor te bereiden op deze koude(re) periode. Een onderdeel hiervan is het controleren van de gewasbeschermingsmiddelenkast.

  Lees meer
 • Wat is het CDG keurmerk?

  Geen enkel bedrijf mag zomaar gewasbeschermingsmiddelen inkopen of verkopen zonder CDG-certificaat. Ook Royal Brinkman is in het bezit van het wettelijk verplichte CDG-certificaat.

  Lees hier meer
 • Hoe bestrijd je effectief meeldauw met Fado en Hi-Wett?

  Bijna iedere teler heeft wel eens last gehad van echte meeldauw, echt wordt het steeds lastiger te bestrijden. Daniël Cornelisse – technische adviseur bij Nufarm – vertelt je in dit artikel hoe je echte meeldauw voor kan zijn.

  Lees meer
 • Kwaliteitverbetering met Dazide Enhance

  Groeiregulatoren helpen bij het optimaliseren van de groei van de teelt. Dazide Enhance is een groeiregulator dat speciaal ontwikkeld is voor de sierteelt. In dit artikel vertellen we je meer over de werking en voordelen van Dazide Enhance.

  Lees meer
 • De droogte te lijf met AquaGro L

  Door het veranderende klimaat, hebben we tegenwoordig steeds meer te maken met warme, zonnige en droge zomers. Eén van de producten die je kan inzetten om de risico's van watertekorten zoveel mogelijk te beperken, is AquaGro L.

  Lees meer
 • Welke natuurlijke vijanden zijn er?

  Natuurlijke vijanden kunnen ingezet worden ter bestrijding van verschillende plagen. Door een natuurlijke vijand in te zetten als bestrijder van een schadelijk organisme, ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de kas.

  Lees meer
 • Wat zijn groene middelen?

  Groene middelen worden steeds vaker ingezet in de tuinbouw. Maar wat zijn deze groene middelen nu eigenlijk?

  Lees meer
 • Wat is geïntegreerde gewasbescherming?

  Veel telers kiezen voor geïntegreerde gewasbescherming, waarbij een combinatie gemaakt wordt van biologie en chemische gewasbescherming. Dit gaat het ontstaan van resistenties tegen.

  Lees meer
 • Tips voor het ophangen van kweekzakjes in de kas

  Het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moeten houden als je kweekzakjes in gebruik neemt en ophangt. Op die manier zorg je namelijk voor de hoogste effectiviteit van het product.

  Lees meer
 • Hoe voorkom je knaagschade aan kweekzakjes?

  Zodra het kouder wordt, zoeken knaagdieren de warmte op in kassen. Hier gaan ze op zoek naar voedsel. Vaak gaan ze zich hierbij te buiten aan de kweekzakjes of –linten met roofmijten die in het gewas hangen.

  Lees meer
 • Hoe gebruik je feromonen?

  Feromonen worden steeds vaker ingezet als gewasbescherming. Er zijn verschillende soorten feromonen met ieder een eigen uitwerking: de ene werkt als lokstof, terwijl de ander juist een afstotende werking heeft.

  Lees meer
 • Whitepaper: Natuurlijke vijanden

  Door vergroening binnen de glastuinbouw vindt er een verschuiving plaats van de inzet van chemie naar biologie. Natuurlijke vijanden zijn een goed, effectief en milieuvriendelijk alternatief ter bestrijding van plagen in het gewas.

  Lees meer
 • Wat is het verschil tussen Skal en FiBL?

  Een Skal certificaat en FiBL geven allebei aan in hoeverre een bedrijf biologisch produceert en teelt. Beide keurmerken hanteren de eisen uit de EU-verordening voor biologische productiemethoden.

  Lees meer
 • Wat is het verschil tussen hommels en bijen?

  Eerst ter verduidelijking: hommels en bijen behoren tot dezelfde familie, namelijk de Aphidae. Hierdoor lijken ze behoorlijk op elkaar. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen.

  Lees meer
 • Whitepaper | Effectieve bestuiving met hommels

  Bestuiving: cruciaal voor een gezond en sterk gewas. Om hommels zo effectief mogelijk hun werk te laten doen, is het belangrijk te weten hoe ze werken en wat ze nodig hebben. In dit whitepaper vind je praktische tips om een zo hoog mogelijke effectiviteit uit hommels te halen.

  Lees meer
 • Schoonmaken met kleurcodering

  In de kantine of keuken een bezem gebruiken die je net nog in het toilet gebruikt hebt? Niet echt hygiënisch, dit vergroot de kans op verspreiding van virussen en ziektes. Kies daarom voor schoonmaken met kleurcodering.

  Lees meer
 • Hoe stel je een hygiëneplan op?

  Voor het hanteren van een zo hygiënisch mogelijke werkwijze, is het raadzaam om een hygiëneplan op te stellen. Dit helpt je om de bedrijfshygiëne zo goed mogelijk te kunnen controleren en daarmee te waarborgen.

  Lees meer
 • Hoe stel je een hygiëneprotocol voor bezoekers op?

  Het hanteren van een hygiëneprotocol voor bezoekers is van belang om problemen met bacteriën, schimmels en virussen zo veel mogelijk te voorkomen. Het maakt onderdeel uit van het hygiëneplan.

  Lees meer
 • Wat zijn de voordelen van desinfectie met schuim?

  Bij vloeibare reiniging- en desinfectiemethoden is de effectiviteit van het product altijd afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Met schuim kan je de inwerktijd van een middel beïnvloeden.

  Lees meer
 • Hoe voer je een desinfectiescan uit?

  Om in kaart te brengen in hoeverre de hygiëne binnen je bedrijf op orde is, kan je gebruik maken van de desinfectiescan. Hiermee bepaal je in hoeverre er binnen bepaalde risicogebieden sprake is van een goede bedrijfshygiëne.

  Lees meer
 • Tips voor handddesinfectie

  Handdesinfectie is een belangrijk aandachtspunt in de bedrijfshygiëne. Hiermee verklein je de kans dat ziekten en plagen binnenkomen of zich verspreiden via mensen.

  Lees meer
 • Hoe reinig je materialen?

  Vervuiling die ontstaat door plantresten, plantsappen, grond, stof en ander organisch materiaal hecht zeer sterk aan diverse oppervlakken. Een grondige reiniging is daarom van groot belang om hygiënisch te kunnen werken.

  Lees meer
 • Hoe reinig je de regenleiding?

  Een goede waterkwaliteit is voor een teler van enorm belang. Daarom is het belangrijk om de waterkwaliteit zo goed mogelijk te monitoren en te controleren. Eén van de onderdelen hiervan is het reinigen van de regenleiding.

  Lees meer
 • Hoe reinig je de teeltgoten? | Stappenplan

  De teeltwisseling is een belangrijk moment om de teeltgoten te reinigen, zodat je schoon kan starten met de nieuwe teelt en de ziekteverwekkers niet in de nieuwe teelt terecht komen.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste handzeep?

  Omdat medewerkers meerdere malen per dag hun handen wassen, is het niet alleen belangrijk dat een handzeep goed reinigt, maar ook dat je kiest voor een product wat de huid niet beschadigt.

  Lees meer
 • Menno Hortisept Clean tegen organisch vuil

  Menno Hortisept Clean is een wateroplosbaar reinigingsmiddel op alkalische basis. Alkalische reinigers weken hardnekkige vervuiling los, waarna je het gemakkelijk met een harde straal (warm) water kunt afspoelen.

  Lees meer
 • Hoe maak je een hygiënesluis schoon?

  Een hygiënesluis zorgt ervoor dat handen en voeten gereinigd en gedesinfecteerd worden. Voor een optimale hygiëne is het echter belangrijk om de hygiënesluis zelf ook regelmatig schoon te maken.

  Lees meer

Meer informatie over gewasbescherming

Heb je vragen over gewasbescherming, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Do not delete this link