Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop    Kennisbank     Duurzaamheid    Tips voor een duurzame logistiek in de glastuinbouw

Tips voor een duurzame logistiek in de glastuinbouw

Karren in kas
Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 14-01-2022

            

In de glastuinbouw worden veel producten vervoerd, zowel in Europa als wereldwijd. Logistieke verpakkingen hebben een functie in product bescherming, verhandelbaarheid en temperatuurgevoeligheid. Er zijn diverse manieren waarop je de logistieke keten kunt verduurzamen. Zowel door reductie van materiaalgebruik in verpakkingen als door efficiëntere inrichting van de keten.



Tip 1: Verminder materiaalgebruik

Een eenvoudige manier om te verduurzamen van de logistieke dragers, is het verminderen of weglaten van materiaal. Hierbij twee tips over hoe je dit als teler zelf kan toepassen:

1. Gebruik dunner materiaal of alleen een kartonnen strook voor product bescherming bij het wikkelen van Deense karren. Op deze manier wordt er minder materiaal ingezet voor hetzelfde resultaat. 

2. Verpak planten per tray en niet per plant. Hierdoor kan er materiaal en daarmee ook kosten bespaart worden. 


 

___

Whitepaper 'Duurzaam telen met solar'

Duurzaam telen

De agrarische sector is een grootgebruiker als het gaat om stroomverbruik. Het aanschaffen van zonnepanelen is daardoor een interessante investering. Hiermee kun je energiekosten besparen en bijdragen aan klimaatdoelstellingen. In dit whitepaper ontdek je de mogelijkheden en lees je ervaringen van andere telers. 


Download


Relevante producten

Tip 2: Richt de logistieke keten efficiënter in 

Een belangrijk aandachtspunt voor het vervoeren van producten is hoe de logistieke keten is ingericht. Met de volgende tips maak je je logistieke keten direct duurzamer: 

1. Gebruik transporttrays voor groenten, fruit, bloemen en planten meermalig. Dit is een goede circulaire oplossing. Neem de transportafstanden en het inzamelen van de fusten mee in de berekening of dit een duurzame oplossing is. 

2. Gebruik voor de eenmalige plantentrays één soort kunststof. Indien er één soort plastic grootschalig gebruikt wordt, is dit beter in te zamelen en te verwerken door de afvalverwerkers. Vanuit Royal Flora Holland is de inschatting dat het marktaandeel voor normpacktray, wat bestaat uit polystyreen materiaal, ongeveer 90% is. De huidige normpacktray bestaat al voor 90% uit gerecycled materiaal. In de eenmalige trays is het van belang dat de tray te detecteren en te recyclen is door de afvalverwerker. Het materiaal van de tray kan gemaakt worden uit consumentenafval, oftewel PCR- post consumer recycled materiaal. 

3. De transparante trays, die vanuit nieuw materiaal worden gemaakt, vervangen door trays vanuit gerecycled materiaal die ook weer te recyclen zijn. De plastic verpakking heeft hierdoor een lagere milieubelasting dan de kartonnen tray, omdat de kartonnen trays niet meermalig gebruikt kunnen worden. Indien een eenmalige plastic tray niet goed verwerkt wordt door de afvalverwerker is een kartonnen tray duurzamer. 
Naast deze tips is het ook duurzaam om over te stappen op materiaal dat minder schadelijk is voor het milieu. Zoals het gebruiken van karton als verpakkingsmateriaal. 


 

___

Let's improve together

Duurzaamheid is een continu proces waarin wij ons moeten blijven ontwikkelen. Het is een pad dat Royal Brinkman bewandelt samen met telers, producenten, kennisinstituten, leveranciers, exporteurs, handelaren en afvalverwerkers om te komen tot nieuwe oplossingen. Samen zijn we op weg naar een betere en duurzame toekomst.








Vragen over een stappenplan voor de teeltwisseling

Heb je vragen over de voorbereidingen op de teeltwisseling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'






Do not delete this link