Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Gewasverzorging    Sporenelementen


Sporenelementen

Sporenelementen zijn naast de hoofdelementen van het bemestingsrecept een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de plant. Meststoffen zijn namelijk opgedeeld in hoofd- en sporenelementen. Hoofdelementen zijn de voedingselementen die de plant het meeste nodig heeft en kunnen opgenomen worden uit zowel organische als kunstmeststoffen. Afhankelijk van de teelt worden sporenelementen aan het bemestingsschema toegevoegd. Op deze manier voorkom je dat het gewas gebreksverschijnselen vertoont. 

Chelaten

Vaste en vloeibare sporenelementen

Sporenmixen

Sporenelementen voor planten

Sporenelementen voor planten zijn op te delen in de volgende nutriënten: borium (B), molybdeen (Mo), mangaan (Mn), koper (Cu), zink (Zn) en ijzer (Fe). De combinatie van deze sporenelementen en hoofdelementen is van belang om een continue groei en gezonde groei van planten te bereiken. Sporenelementen zijn in verschillende meststoffen aanwezig. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit sporenelementen in vloeibare, vaste of mixvorm. Naast de verschillende toepassingsvormen kun je een keuze maken uit sporenelementen als sulfaten of chelaten. Sulfaten en chelaten zijn beide sporenelementen maar hebben beide hun voor- en nadelen van hun toepassing. Onze specialist legt je in een artikel uit wat het verschil is tussen sulfaten en chelaten. Welke meststof je het beste kunt gebruiken, om een goede toevoer van deze nutriënten naar je plant te krijgen, hangt af van je bemestingsschema. Onze specialisten adviseren je graag over het gebruik van sporenelementen. 


Gechelateerde sporenelementen

Sommige sporenelementen kunnen beter aan de plant worden toegediend in gechelateerde vorm. Het chelateren van een nutriënt, zorgt ervoor dat het element stabieler blijft in de meststoffenoplossing, waardoor het beter opneembaar blijft voor de plant. Zo is het essiënteel - met name voor het element ijzer - om toegediend te worden in de vorm van een ijzerchelaat. Een ander voordeel van chelaten is dat het element mobiel is wat zorgt voor een snelle en verdeelde opname. In ons assortiment vind je diverse soorten chelaten, waaronder EDTA, DTPA en EDDHA. Wanneer je ijzer in de vorm van een chelaat toedient, dan wordt neerslag van meststoffen voorkomen.

Sporenelementen kopen

Wil je sporenelementen kopen voor je planten? Het assortiment aan spoorelementen van Royal Brinkman bestaat uit verschillende producten, van vast tot vloeibaar, zoals chelaten, Fertigro, sporenmixen en sulfaten. Ontvang je graag meer informatie of wil je een advies over de mogelijkheden van de verschillende sporenelementen in je bemeststingsschema? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. We nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op. 
Do not delete this link