Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Gewasverzorging    Sporenelementen


Sporenelementen voor planten

Sporenelementen zijn naast de hoofdelementen van het bemestingsrecept een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de plant. Meststoffen bevatten namelijk hoofd- en sporenelementen. Hoofdelementen zijn de voedingselementen die de plant het meeste nodig heeft en worden opgenomen uit zowel organische als kunstmeststoffen. Afhankelijk van het type teelt worden sporenelementen aan het bemestingsschema toegevoegd. Op deze manier voorkom je dat het gewas gebreksverschijnselen vertoont. 

Chelaten

Vaste en vloeibare sporenelementen

Sporenmixen

Sporenelementen voor planten

Sporenelementen, ook wel sporen genoemd, worden in diverse nutriënten aan de plant toegediend, waaronder borium (B), molybdeen (Mo), mangaan (Mn), koper (Cu), zink (Zn) en ijzer (Fe). De combinatie van deze sporenelementen en hoofdelementen is van belang om een continue groei en gezonde groei van planten te bereiken. Sporenelementen hebben diverse functies voor een plant. Zo kunnen sporenelementen bijdragen aan de ontwikkeling van bladgroenkorrels, het vormen van enzymen, een verbeterde fotosynthese, een verbeterde stofwisselingsproces, celstrekking en stevigheid van celmembranen. Sporenelementen bevinden zich in meststoffen zijn verkrijgbaar in diverse vormen. Zo kun je kiezen uit sporenelementen in vloeibare, vaste of mixvorm. Naast de verschillende toepassingsvormen kun je een keuze maken uit sporenelementen in de vorm van sulfaten of chelaten. Sulfaten en chelaten zijn beide sporenelementen maar hebben beide hun voor- en nadelen wat betreft hun toepassing. Onze specialist legt je in een artikel uit wat het verschil is tussen sulfaten en chelaten. Welke meststof je het beste kunt gebruiken, om een goede toevoer van deze nutriënten naar je plant te krijgen, hangt af van het bemestingsschema. Onze specialisten adviseren je graag over het gebruik van de juiste sporenelementen. 

Gechelateerde sporenelementen

Sommige sporenelementen kunnen beter aan de plant worden toegediend in gechelateerde vorm. Het chelateren van een nutriënt zorgt ervoor dat het element stabieler blijft in de meststoffenoplossing, waardoor het beter opneembaar is voor de plant. Zo is het essiënteel - met name voor het element ijzer - om de sporenelementen toe te dienen in de vorm van een ijzerchelaat. Een ander voordeel van chelaten is dat het element mobiel is wat zorgt voor een snelle en verdeelde opname. In ons assortiment vind je diverse soorten chelaten, waaronder EDTA, DTPA en EDDHA chelaten. Wanneer je ijzer in de vorm van een chelaat toedient, dan wordt neerslag van meststoffen voorkomen.

Voorkom gebreksverschijnselen met sporenelementen

Sporenelementen zijn een belangrijk onderdeel van de groei van de plant, waardoor het belangrijk is om altijd de juiste hoeveelheid micronutriënten toe te dienen. Wanneer je dit niet doet dan kunnen diverse gebreksverschijnselen van de plant optreden met gevolgen als een verminderde plantengroei of een belemmerde fotosynthese van dien. Naast een tekort kan er ook een overschot aan sporenelementen optreden, waardoor dit tot een onbalans in de plant kan leiden. Onze specialisten schreven een artikel over hoe gebreksverschijnselen van planten kunt herkennen en wat je moet doen als gebreksverschijnselen optreden.

Sporenelementen kopen

Wil je sporenelementen kopen voor je planten? Royal Brinkman biedt een breed assortiment sporenelementen: van vast tot vloeibaar, zoals chelaten, Fertigro, sporenmixen en sulfaten. Ontvang je graag meer informatie of wil je een advies over de mogelijkheden van de verschillende sporenelementen in je bemestingsschema? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. We nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op. 
Do not delete this link