Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kies een thema:    Gewasverzorging    Plantweerbaarheid

Plantweerbaarheid

Plantweerbaarheid is een belangrijk aspect in de glastuinbouw, omdat chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds minder vaak worden ingezet. Royal Brinkman biedt een breed assortiment plantweerbaarheidsmiddelen om het natuurlijke afweermechanisme van de plant te versterken.

Plantweerbaarheidsmiddelen

Bekijk alle


Plantweerbaarheid in de tuinbouwDe plantweerbaarheid van een plant zorgt ervoor dat het gewas sterker is en minder vatbaar is voor stress, wat o.a. veroorzaakt kan worden door droogte en vorst. Een weerbare plant betekent een sterke en gezonde plant, wat ertoe kan leiden dat de kwaliteit van de plant en vruchten verhoogt. Plantweerbaarheidsmiddelen kunnen bijdragen aan een de natuurlijke afweer, waardoor het gewas sneller geneest van schade. Het assortiment van Royal Brinkman bestaat uit producten om zowel bovengronds als ondergronds te plantweerbaarheid te versterken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan bodemverbeteraars- zoals bijvoorbeeld compostwormen - die het bodemleven op peil houden. Naast bodemverbeteraars vind je ook producten die de plantvitaliteit kunnen verhogen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan plantversterkende bladmeststoffen. Silicium wordt vaak ingezet om de celwanden en opperhuid van het blad te versterken. Bovendien zorgt silicium voor een betere opname en verdeling van calcium en diverse sporenelementen door de plant.

Plantweerbaarheid met o.a. SilicaPower

Plantweerbaarheid is van groot belang voor de kwaliteit van het gewas. Doordat de mogelijkheden om tijdens een teelt ziektes chemisch te bestrijden steeds geringer worden, zetten we steeds vaker in op methoden om planten sterker te maken. Immers sterke planten zullen minder snel vatbaar zijn voor ziekten en plagen. 

Eenvoudig en efficiënt silicium doseren? Kies voor SilicaPower

SilicaPower Plantweerbaarheid is op verschillende manieren positief te beïnvloeden, onder andere door bij te sturen in de bemesting. In veel teelten zijn positieve effecten op de plantweerbaarheid gevonden door het doseren van silicium. Silicium, indien opgenomen door de plant, versterkt de celwanden en opperhuid. Hierdoor wordt de weerstand van de plant verbeterd en dringen schimmels, zoals echte meeldauw minder gemakkelijk de plant binnen.

Naast het genoemde effect op versterkte celwanden zijn er van silicium meerdere positieve effecten bekend:
  • Silicium verhoogt de fotosynthese door enerzijds de chlorofyl(bladgroen) productie te stimuleren en anderzijds de aanmaak van het CO2 bindende enzym Rubisco .
  • Silicium heeft een positieve invloed op de aanmaak van wortelharen, wat zal leiden tot een verbeterde water- en voedingsopname
  • Silicium beinvloedt in positieve zin de opname van kalium. Hierdoor wordt de osmotische spanning in de plantencellen verhoogd en zal het gewas minder gevoelig worden voor droogtestress.
SilicaPower is zeer gemakkelijk toepasbaar. Het kan worden toegevoegd aan de A-bak en hoeft niet met het voedingsschema te worden verrekend. SilicaPower bevat de kleinst mogelijke deeltjes opneembaar silicium, waardoor er slechts lage doseringen nodig zijn voor een optimaal resultaat.             

Activeren plantafweersysteem
Het is bekend dat gezonde planten minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Een techniek om planten weerbaar te maken is het versterken van de systemische weerstand. Met de biostimulanten ProEarth, ProPlant H en ProSubstrat kan men deze weerstand verbeteren. Deze producten bestaan uit plantaardige extracten, zeewieren, etherische oliën en uit combinaties van stimulerende microben.

Plantweerbaarheidsmiddelen kopen?

Royal Brinkman biedt een ruim assortiment aan plantweerbaarheidsmiddelen, wat o.a. gevuld is met producten van PlantoSys, PHC, Ferm-O-Feed en Megrow. Heb je nog vragen over de werking van de middelen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met onze specialisten.Do not delete this link