Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen  
 • Ervaring Fred van Paassen Chrysanten

  Fred van Paassen Chrysanten


  “Bloemengaas is precisiewerk


  - Jan van Paassen – Fred van Paassen Chrysanten in Andijk -

  Bloemengaas is dé basis voor een goede ruimtebenutting bij de teelt van snijbloemen in kassen, waaronder chrysant. De kweker wil elke vierkante centimeter teeltruimte optimaal benutten. Het begint met de kapmaat, de breedte van de hijsligger en de pootafstand, die zijn bepalend voor het maken van het meest ideale gaasplan met zoveel mogelijk mazen.

  Elke kwekerij is anders en we bezoeken Fred van Paassen Chrysanten in Andijk voor een impressie van het bloemengaas dat in 2022 op 55.000 vierkante meter op de bestaande kwekerij van Jan van Paassen vaksgewijs is vervangen.
  • Gaas is steunmateriaal

   In de teelt van chrysanten is het gebruik van gaas noodzakelijk om de bloemtakken recht te laten groeien. Het gaas zit aan de hijsverwarming gemonteerd en gaat mee omhoog tijdens de teelt van 10-11 weken. Bovendien rijdt de plantrobot van de chrysantenstekken eroverheen. Het gaas moet daarom van hoge kwaliteit zijn. Jan van Paassen: “Wij stellen hoge eisen aan het bloemengaas. Het moet een levensduur van ca. 10 jaar hebben. Op onze locatie Veenakkers in Andijk was het gaas na 11 jaar aan vervanging toe. We hadden goede ervaringen met het bloemengaas van Royal Brinkman dat wij twee jaar geleden hadden geïnstalleerd op onze nieuwe locatie aan de Nieuwe Dijk. Daar konden we het gaas er in één keer in trekken. Hier op de locatie Veenakkers hebben we het gaas vervangen tijdens de teelt. Dat vraagt om een andere aanpak.”

   "We stellen hoge eisen aan chrysantengaas”

   - Chrysantenkweker Jan van Paassen, Andijk


  • Links Jan van Paassen en rechts specialist Nick Groenewoud.

  • Galfan gaas

   Gaas is er in allerlei soorten en maten, maar in de teelt van chrysanten moet het gaas echt van zeer goede kwaliteit zijn, want het krijgt veel te verduren. De kwaliteit van het gebruikte metaal voor het gaas, daar begint het mee. Nick Groenwoud, specialist gaas en verpakkingen bij Royal Brinkman: “Wij kiezen al jarenlang voor 100% Galfan gaas. Galfan draad is een Alu-zinc legering die veel duurzamer is dan gegalvaniseerd draad. Het gaas aangevuld met een harde spandraad zorgt voor een sterk geheel.

   Royal Brinkman werkt al heel lang samen met Wire Weaving Dinxperlo. Zij leveren optimaal maatwerk. Dankzij de uitstekende fabricage op de machines kunnen we het FlowerMesh gaas klantspecifiek leveren: verzinkt, strak, maatvast met een lange levensduur.”

   "FlowerMesh gaas is verzinkt en maatvast”
   - Nick Groenewoud, specialist gaas en verpakkingen Royal Brinkman  Maatwerk

  Om de teeltruimte zo efficiënt mogelijk te benutten is het belangrijk dat er een strak gaasplan wordt ontworpen. Nick vertelt: “Het begint altijd met de kapmaat; de breedte van de hijsligger en de pootafstand. Die zijn bepalend voor het maken van het meest ideale gaasplan met zoveel mogelijk mazen. Elke gaasorder is namelijk 100% maatwerk. De kapmaat op deze locatie is 9.60 m breed, met een diepte van 84 meter. Met 6 banen gaas in een kap kwamen we uit op een lengtemaas van 108,695 mm, met 46 mazen in de 5 meter vakmaat. De 12 mazen in de breedte wisselen van formaat, afhankelijk van de passing bij het pad en de verwarmingsbuis. Zo kan Jan van Paassen tot het meest optimale plantbeeld komen.”

  • Bij Fred van Paassen Chrysanten locatie Veenakkers is de kapmaat 9.60
  • De lengtemaas is 108,695 mm, met 46 mazen in de 5 meter vakmaat. 
  • De 12 mazen wisselen van formaat in de breedte, passend gemaakt voor de hijsverwarming of het looppad.

  • Plantrobot

   Het bloemengaas voor chrysant moet extra sterk zijn. Het gaas gaat met de hijsverwarming mee omhoog en omlaag en de plantrobot rijdt eroverheen. Nieuwe stekken moeten door de plantrobot altijd precies midden in de maas geplant worden. Het formaat van elke maas is vooraf bepaald en deze moet 8-10 jaar maatvast blijven. De breedte draden van het gaas zijn daarom gemaakt van een hard materiaal waardoor het gaas dezelfde breedte blijft behouden de gehele levensduur. De lengtedraden zijn van een zachter materiaal waardoor het gaas eenvoudig afgerold kan worden. Jan van Paassen: “Het gaas moet precies passen, bij de juiste spanning. De rek moet overeenkomen met de vooraf berekende rek. Het aantal mazen moet precies oplijnen met de liggers. We hebben de gaasmaat zo gekozen zodat wij met de plantpatronen die wij hebben bedacht, het hele jaar goed uitkomen. Die plantpatronen variëren zomers en ‘s winters.”


  • De plantrobot plant nieuwe stekken altijd precies midden in de maas.

  Montageploeg

  De vervanging van het gaas op de locatie Veenakkers vond vaksgewijs plaats. Deze werkzaamheden werden uitbesteed aan een gaasploeg met ervaring. Het uitgangspunt was om het gaas te vernieuwen in de stoomronde. “Dat betekent goed communiceren met de gaasploeg. Je hebt iets meer leegligging, maar je moet elkaar de ruimte geven. Met een goede voorbereiding is dat bij ons goed verlopen.”

   Jan van Paassen kijkt terug op een geslaagd project vervanging chrysantengaas locatie Veenakkers. “Bij de aanbesteding hebben we veel tijd gestoken in het maken van het optimale gaasplan en in het maken van een planning om zeker te weten dat alles goed gaat. Verder controleren we altijd alles nogmaals; het gaasmateriaal, de dikte; alles klopte! Het resultaat is dat we weer 10 jaar vooruit kunnen met een mooie strakke tuin gaas.” 


  Fred van Paassen Chrysanten  Stel je vraag aan onze specialist

  Heb je advies nodig bij gaas of steunmateriaal? Dan kun je bij onze specialist Nick Groenewoud terecht. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur een reactie. 
  Do not delete this link