Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Batist


“Geen rupsen en minder chemie dankzij TRICHOcontrol”


- Paul Mulder - Batist Oranjepolder, Maasdijk -

In de gerberateelt waren rupsen tot voor kort moeilijk te bestrijden. Groene middelen hebben niet altijd het gewenste effect en chemische middelen hebben impact op de biologie. Batist Oranjepolder zocht een biologisch alternatief en kwam uit bij TRICHOcontrol sluipwespen van Royal Brinkman. Een verbeterde strooioplossing bracht de rupsen van Turkse mot onder controle.


Zoals veel gerberakwekerijen had Batist Oranjepolder uit Maasdijk jarenlang last van rupsen van de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites). “Eén mot kan tot wel 500 eitjes leggen”, vertelt bedrijfsleider Paul Mulder. “De rupsen die daar uitkomen vreten van de bladeren en tasten onze bloemknoppen aan. Daardoor veroorzaken ze veel schade.”

 • Chemisch bestrijden heeft nadelen

  In het verleden werden rupsen hoofdzakelijk bestreden met chemische middelen. “Goede alternatieven waren er nauwelijks, maar chemische middelen zijn niet goed voor de biologische bestrijders die we inzetten om insecten in toom te houden”, vult ondernemer Ruud Batist aan. “In 2021 gingen we daarom gericht op zoek naar een biologische oplossing. We kwamen uit bij de sluipwesp Trichogramma achaeae. Die parasiteren de eitjes van diverse vlinders, waaronder de Turkse mot.” Navraag wees uit dat Trichogramma al wel werd toegepast in de glastuinbouw, maar dat de resultaten in gerbera nog onvoldoende waren. Ruud Batist liet zich daar niet door weerhouden. Samen met specialist Kees Kouwenhoven van Royal Brinkman ging hij op zoek naar een oplossing.


  "In 2021 gingen we op zoek naar een biologische oplossing."

  -Ruud Batist, Batist Oranjepolder in Maasdijk


 • Links Kees Kouwenhoven, Royal Brinkman en rechts Ruud Batist, Batist Oranjepolder.

 • Nieuwe oplossing nodig

  Kouwenhoven: “In het verleden is het nooit gelukt om tot een goede parasitering te komen van de eitjes van de motten. Dit kwam doordat we geen goede verdeling hadden van de poppen in het gewas. De ervaringen met los strooimateriaal waren ronduit teleurstellend. Daardoor haakten telers af en bleven rupsen een groot knelpunt. In samenwerking met Agrobío, onze Spaanse partner voor biologische bestrijding, hebben we twee nieuwe verdeelsystemen voor Trichogramma kunnen introduceren: TRICHOcontrol in balletjes én als kartonnen strooibussen met losse poppen.”


  "Met TRICHOcontrol kunnen we bijna 100% van de rupsen parasiteren.”

  -Kees Kouwenhoven, specialist gewasbescherming

TRICHOcontrol

Deze TRICHOcontrol verdeelsystemen maken het mogelijk om volledig ontwikkelde sluipwesp-poppen in het hart van de planten te plaatsen. “Het grote voordeel van dit losse strooimateriaal is dat de poppen zeer snel uitkomen”, vervolgt de specialist van Royal Brinkman. “Nu is dat drie tot vijf dagen, terwijl dat in het verleden wel tien tot veertien dagen kon duren. Omdat de poppen gevoelig zijn voor schimmelinfecties, maakt dat een groot verschil. Met TRICHOcontrol kunnen we in de praktijk bijna 100% van de rupsen parasiteren.”
 • Succesvolle introductie

  In februari 2022 vond bij Batist Oranjepolder de eerste toepassing van het nieuwe strooimiddel plaats. Dat was vrijwel direct nadat de eerste motten waren gesignaleerd. “Succes begint bij een goede monitoring”, aldus Kouwenhoven. “Voor het signaleren van motten gebruikt Batist feromoonvallen en het PATS-C camerasysteem. De eerste waarneming is het moment om te starten met biologische bestrijding”, merkt de specialist op. “Naast Trichogramma kan dat ook met Bacillus preparaten.”

  Kouwenhoven zegt trots te zijn op TRICHOcontrol en de daarmee geboekte resultaten. Hij schrijft dit mede toe aan de durf van zijn klant, die het bedrijfsbreed inzette. Paul Mulder en Ruud Batist bevestigen dat deze innovatie de biologische rupsenbestrijding in hun gewas sterk heeft verbeterd en dat zij daardoor minder afhankelijk zijn van chemische middelen.
 • Links Paul Mulder, Batist Oranjepolder en rechts Kees Kouwenhoven, Royal Brinkman.
 • Voor het signaleren van de eerste motten gebruikt Batist Oranjepolder feromoonvallen en het PATS-C camerasysteem. 
 • Paul Mulder die het losse strooimateriaal van TRICHOcontrol uitstrooit in het gewas.
 • TRICHOcontrol is verkrijgbaar als los strooimateriaal in een strooibus met 100.000 poppen én in een verpakking met 125 balletjes met elk 1.100 of 2.200 poppen.

Rups is geen spelbreker meer

“Ik kijk terug op een succesvolle ontwikkeling en introductie van TRICHOcontrol in gerbera”, vat Batist samen. “Het is een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen Royal Brinkman en de praktijk. Ik ben trots dat gerberakwekerij Batist Oranjepolder doorgaat met de inzet van dit systeem.”
Paul Mulder vult aan: “Ik ben blij met de komst van TRICHOcontrol, omdat wij de inzet van chemie hiermee kunnen reduceren en de rups nu geen spelbreker meer is voor ons biologische systeem. Hopelijk geldt dat straks voor de hele gerberawereld.”

TRICHOcontrol is verkrijgbaar in doosjes met 125 biologisch afbreekbare balletjes die elk 1.100 (klein) of 2.200 (groot) poppen bevatten of in een strooibus met 100.000 poppen.

Do not delete this link