Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen HortiHygienz
 •  
 • Ervaring Kwekerij Reijm

  Klantverhaal Reijm


  “Effectief schimmelsporen doden met Menno Florades”


  - Gerberakweker Johan Reijm -

  Gerbera is een kwetsbaar gewas en schimmels als Verticillium en Fusarium wil je koste wat kost voorkomen. Goede hygiëne helpt kwekers om deze schimmels buiten de deur te houden. De teeltwisseling is het uitgelezen moment om schimmelsporen te doden. Een hele uitdaging aangezien er vaak nog gewas in de kas staat en de leidingen nog worden gebruikt. Gerberakweker Johan Reijm deelt zijn ervaring.

  “Wij wisselen jaarlijks een derde van onze kasoppervlakte. Het oude gerberagewas gaat eruit en twee weken later start de nieuwe teelt. De belangrijkste reden voor een goede reiniging en desinfectie op onze kwekerij is het voorkomen van Verticillium aantastingen. Een gerberagewas gaat drie tot vier jaar mee en het is soortafhankelijk, maar vaak zien we in het tweede teeltjaar de eerste Verticillium verschijnen. We zitten daar heel kort op, want de hele plant sterft af na aantasting.” Johan Reijm geeft aan dat het heel belangrijk is dat de aanwezige schimmelsporen uit de oude teelt de teeltwisseling niet overleven, zodat ze zich niet direct kunnen nestelen in het nieuwe jonge gerberagewas. Daarom hanteren ze bij gerberakwekerij Reijm Nieuwerkerk in Nieuwerkerk aan den IJssel een strikt hygiëneprotocol tijdens de teeltwisseling.


  Desinfectie met Menno Florades

  Een belangrijk onderdeel is de reiniging en desinfectie van slechts een deel van de kasruimte, één van de knelpunten in gerbera. Allereerst ruimt de kweker de 1,5 hectare leeg en zorgt voor een goede reiniging. “Wij spuiten alles af met schoon water onder een druk van 50 bar. Deze grove reiniging is een flinke klus, maar wel heel belangrijk om van alle losse plantenresten af te komen.” Daarna kiest Johan Reijm voor desinfectie met Menno Florades, een ontsmettingsmiddel op basis van benzoëzuur met een toelating in de tuinbouw. Dit desinfectiemiddel bezit als gewasbeschermingsmiddel een bewezen werking tegen plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. Naast de krachtige werking is het zacht voor materialen en het tast het teeltsysteem dus niet aan.


  • Schuimtoepassing

   Voor de toepassing van Menno Florades kiest Johan Reijm voor schuim. “Wij gaan vanaf begin juni wisselen, wat inhoudt dat de temperatuur dan snel oploopt in de kas en vloeistoffen snel verdampen. Je kunt ervoor kiezen om Menno Florades als vloeistof toe te passen voor desinfectie, maar wij kiezen voor schuim. Sowieso desinfecteren we niet bij zonnige omstandigheden, want bij een hoge temperatuur verdampt een desinfectiemiddel te snel. Door gebruik te maken van schuim wordt de inwerktijd langer en je maakt de behandeling goed zichtbaar. Een snelle en effectieve werking is het resultaat.” Johan Reijm geeft aan dat het werken met Menno Florades niet vervelend is voor de gebruiker, het is niet agressief. Er moet wel gebruik gemaakt worden van de voorgeschreven beschermende kleding. Ook goten en teeltmaterialen ondervinden geen schade door de behandeling.

  • Jaré en Johan Reijm, Kwekerij Reijm Nieuwerkerk

  Schuimlans

  Voor gebruik tijdens de teeltwisseling adviseert Dirk Timmers, productspecialist HortiHygienz van Royal Brinkman een speciale schuimlans. Deze lans heeft een venturi die lucht meezuigt. In combinatie met de uitvloeier, die in het middel zit, geeft dit een mooi schuimresultaat. Je kunt ook met een gewoon spuitpistool spuiten, maar dan schuimt het middel dus niet.


   

  ___

  HortiHygienz
  De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

  Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!


  Do not delete this link