Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Ervaringen Kees de Jongh over Alumaster 2.0

Kees de jongh

"Moderne Alumaster 2.0 draait ruim 50% voor het verstrooien van biologie" 

- Madibakweker Kees de Jongh - 
 •  

  “Onze spuitrobot was na 18 jaar aan vervanging toe. Op ons wensenlijstje voor een nieuwe spuitrobot stonden twee woorden: volautomatisch én duurzaam. De spuitrobot wordt in onze teelt ingezet om te remmen, spuiten én biologie te verstrooien. De balans gaat steeds meer naar biologische bestrijding van ziekten en plagen. De Alumaster 2.0 van Royal Brinkman is een geweldige machine die op onze kwekerij al voor meer dan 50% draait voor het verstrooien van biologie.”

  Aan het woord is Kees de Jongh, snijbloemenkweker in Tuil. “Wij kweken Madiba’s. Dit zijn kleinbloemige Santini-chrysanten die uitblinken in kleur, aantal bloemetjes en houdbaarheid. In deze teelt is gewasbeschermingstechniek belangrijk om ziekten en plagen zo goed mogelijk aan te kunnen pakken. Ook wordt de lengtegroei van het gewas tijdens de teelt geremd, om ervoor te zorgen dat elke snijbloementak een perfecte sierwaarde heeft. Voor remmen, spuiten en biologie verstrooien, gebruiken we één machine.”


  "Het is een duurzame investering voor vele jaren."

  ~ Kees de Jongh, madibakweker in Tui


 •  Ervaringen Kees de Jongh
Bij bloemenkwekerij Kees de Jongh was de ‘vorige generatie’ Alumaster spuitrobot aan vervanging toe. Deze heeft maar liefst 18 jaar gedraaid op de kwekerij en was er één van het type semi-automatisch. Dit houdt in dat de spuitrobot na het spuiten van een kap, handmatig via de moederwagen naar de volgende kap werd verplaatst. Kees: “Een volautomatische spuitrobot was een belangrijke voorwaarde bij de keuze voor een nieuwe spuitrobot. We hebben jarenlang heel veel uren met een semi-automatische spuitrobot gewerkt. Nu wilden we maximaal op arbeid besparen en graag de stap zetten naar een volautomaat. Daarnaast moest de nieuwe spuitrobot ook duurzaam zijn. Daarbij moet je denken aan een uniforme perfecte verdeling van middel en roofmijten, zonder onnodige verspilling van materiaal.” • De cruise control functie geeft een perfecte verdeling over het gewas tijdens spuiten, remmen of voor biologische gewasbescherming.

   
 • Remmen of spuiten vindt gelijkmatig plaats door de 18 spuitdoppen op de 9.60 m spuitboom.

   
 • IPad bediening van de Alumaster 2.0, met programma’s voor spuiten én biologie verstrooien.

   
 • Keuze voor de Alumaster 2.0
  De nieuwe Alumaster 2.0 draait bij Kees de Jongh sinds augustus 2020. De spuitboom is voorzien van de modernste technieken en wordt gebruikt voor het remmen van het chrysantengewas, voor bespuitingen en biologie verstrooien. In het geval van remmen of spuiten wordt gebruik gemaakt van de 18 spuitdoppen op de spuitboom van 9.60 m. De spuitdoppen geven een gelijkmatig spuitbeeld waardoor het gewas goed wordt geraakt. De boom is voorzien van een moderne, zelfcorrigerende rijregeling met een cruise control zodat de boom altijd met eenzelfde snelheid boven het gewas rijdt. De rijsnelheid is instelbaar en de spuitdoppen zijn draaibaar. Daardoor kan de Alumaster 2.0 achterin de kap bij de gevel schuiner en dieper in het gewas spuiten en het gewas goed raken. Door de slimme opbouw van deze machine is er een zeer stabiele spuitboom ontwikkeld met een laag gewicht, hierdoor loopt de spuitboom soepel en licht, dat scheelt energie en accuduur. 


  "De zelfcorrigerende rijregeling met cruise control geeft altijd de perfecte verdeling."
  Michael Visser, productspecialist mechanisatie

 • Links Kees de Jongh, rechts Michael Visser, Royal Brinkman.
Volautomatisch remmen of spuiten
De Alumaster 2.0 spuitrobot functioneert bij Kees de Jongh volautomatisch. Dit betekent dat de spuitrobot na het spuiten van één tralie volautomatisch via de moederwagen wordt vervoerd naar de volgende tralie. Daar koppelt de spuitboom weer aan op de buizen om de volgende kap te kunnen spuiten. Er is geen mensenhand meer voor nodig en dat zorgt voor een enorme arbeidsbesparing. De programmering van de spuitrobot is gebruiksvriendelijk en vindt plaats via een IPad. Na het instellen van het programma gaat de robot aan het werk. Voor Kees de Jongh is de duurzame inzetbaarheid van de Alumaster 2.0 belangrijk. De duurzame oplossing op de Alumaster 2.0 is o.a. het voorraadvat van 20 liter en de Dosatron op de spuitrobot. Hierin neemt de spuitrobot de geconcentreerde remvloeistof of spuitvloeistof mee. De kweker hoeft niet meer met spuitkarren met aangemaakte vloeistoffen te werken. Hierdoor wordt er geen milliliter spuitvloeistof verspild.

 • Alumaster 2.0

  Er wordt geen milliliter rem- of spuitvloeistof verspild.  

   
 • Kees de Jongh

  Voor Kees de Jongh is de duurzame inzetbaarheid van de Alumaster 2.0 belangrijk.

   
 • Kees de Jongh

  In het voorraadvat neemt de spuitrobot de geconcentreerde rem- of spuitvloeistof mee.

   


 • Links Erwin van Valburg, Bloemenkwekerij Kees de Jongh en rechts Conrad van Doorn, Royal Brinkman.


 • Strooirobot
  De spuitrobot is eenvoudig om te bouwen naar een strooirobot. Erwin van Valburg, verantwoordelijk voor de gewasbescherming bij Bloemenkwekerij Kees de Jongh: “Wij hangen hier 6 bioverdelers aan de 9.60m spuitrobot voor het verstrooien van biologie, boven elk chrysantenbed één. De UniMite Discs zorgen voor het automatisch verstrooien van roofmijten en voermijten over het gewas. Het geeft een gelijkmatige afgifte en een uniforme verdeling. Eén Unimite Disc verstrooit de mijten over een totale werkbreedte van 1.60m. En dat levert dus een flinke arbeidsbesparing op.” Het aansturen en programmeren van deze strooimachine gebeurt ook via de IPad. De Unimite Disc strooiers zijn geïntegreerd in de tablet. De voorraadbunkers voor roofmijten en voermijten van de Unimite Disc zijn transparant. De strooirobot kan niet 100% volautomatisch functioneren vanwege het bijvullen van de bunkers. De kweker vult het biologisch materiaal slim en efficiënt bij in de voorraadbunkers wanneer de robot zich via de moederwagen verplaatst naar de volgende tralie. Conrad van Doorn, specialist gewasbescherming Royal Brinkman: “De strategie is bij Kees de Jongh allereerst gericht op een biologische aanpak. Veel aandacht gaat naar de bestrijding van trips. We gebruiken hiervoor de roofmijt montdorensis en de voermijt Powerfood. Door het inzetten van de goede verstrooitechniek met de Unimite Disc op de Alumaster 2.0 zien we een goed resultaat. De strategie breiden we indien nodig uit door chemisch bij te sturen. Het mooie is dat we zien dat deze aanpak ook hier werkt en we steeds meer ziekten en plagen biologisch kunnen bestrijden.”


  "Een uniforme gelijkmatige verdeling van roofmijten en voermijten werkt."
  ~ Conrad van Doorn, specialist gewasbeschermingAlumaster 2.0


Verbetering
De volautomatische Alumaster 2.0 zorgt bij Kees de Jongh voor een grote verbetering van de uitvoering van gewasbeschermingsbehandelingen. De Alumaster 2.0 is bovendien een universele duurzame machine; een spuitrobot én een strooirobot. Kees de Jongh: “We zijn ook zeer tevreden over onze ervaringen met de Alumaster 2.0 als strooirobot. De Alumaster 2.0 wordt op onze kwekerij al voor meer dan de helft van de draaiuren ingezet voor biologische gewasbescherming. Het is echt een geweldig systeem; met één machine combineren we de beste technieken voor remmen, de biologie en de chemie. Met de Alumaster 2.0 beschikken we over de modernste techniek om onze gewasbescherming goed te managen. Daardoor kunnen wij mooie Madiba’s van hoge kwaliteit leveren.”Do not delete this link